wibiya widget

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ = φιλείν (αγάπη) + σοφία

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, τον οποίο θαύμαζαν και πάντα θα θαυμάζουν οι λαοί και τα έθνη όλων των εποχών, είναι το αποτέλεσμα των πνευματικών αναζητήσεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
Οι άνθρωποι αυτοί, προσπάθησαν να λύσουν διάφορα σοβαρά και μη προβλήματα και να δώσουν απαντήσεις σε πολλές μεταφυσικές ανησυχίες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει κατανοητό τι σημαίνει ο όρος φιλοσοφία και το  ποιος μπορεί να ονομαστεί φιλόσοφος.
Φιλοσοφία λοιπόν, είναι η αγάπη της σοφίας, η αγάπη για γνώση, η μελέτη των ανθρωπίνων σκέψεων και πράξεων, καθώς και των πραγμάτων που γνωρίζει ο άνθρωπος, πάντα μέσω της λογικής. Όταν ένα άτομο έχει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο η σύστημα να αντιμετωπίζει τον εαυτό του και τη ζωή,  κι αυτό επίσης μπορεί να  ονομαστεί φιλοσοφία.
Φιλόσοφος λοιπόν είναι εκείνος  που αγαπά τη σοφία και  ψάχνει να βρει τα αίτια δημιουργίας πραγμάτων και καταστάσεων, κάτι που οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι το έκαναν διαρκώς. Προσπάθησαν να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν οι ίδιοι θέσει,  μέσα από την έρευνα και την ανάλυση τους.
Ήταν οι πρώτοι που μίλησαν διεξοδικά για το συναίσθημα της αγάπης, τη ζωή, την πίστη στην πατρίδα και τους νόμους. Επίσης, πρώτοι αυτοί θεμελίωσαν τις φιλοσοφικές σχολές, από τις οποίες γεννήθηκαν αμέτρητες φιλοσοφικές θεωρίες, σχετικά με ερωτήματα που   απασχολούσαν και απασχολούν ακόμα τον κόσμο.
Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
Α. Κοσμολογική  ( 6ος έως 5ος αιώνας π.Χ.)  είναι περίοδος αναζήτησης της πρώτης αρχής του κόσμου. Σε αυτή την περίοδο ανήκουν οι Υλοζωιστές (Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης), οι Πυθαγόρειοι,  οι Ελεάτες, οι Συνδυαστικοί και η Ατομικοί.
Β. Εννοιολογική ( 5ος έως  4ος αιώνας π.Χ.). Στην περίοδο αυτή αποκρυσταλλώνονται οι πρώτες φιλοσοφικές έννοιες. Σ' αυτήν εντάσσονται  οι Σοφιστές,  ο Σωκράτης , οι Αττικοί, οι Ακαδημαϊκοί και οι Περιπατητικοί.
Γ. Πραξιολογική ( 3ος αιώνας π.Χ. έως 3ος αιώνας μ.Χ.) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο στοχασμός στρέφεται στον άνθρωπο και  τις πράξεις του. Περιλαμβάνονται σε αυτήν οι Στωικοί,  οι Επικούρειοι, οι Σκεπτικοί και οι Νεοπλατωνικοί.
Η σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας είναι τεράστια, αφού αποτελεί θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής πνευματικής ζωής και ανάπτυξης. Η ιστορία της φιλοσοφίας είναι κομμάτι της ιστορίας του πολιτισμού.
Εκτός από τους Έλληνες, φιλοσοφικούς στοχασμούς ανέπτυξαν, οι κινέζοι  και οι ινδοί. Η αναζητήσεις των Κινέζων έχουν να κάνουν περισσότερο με τον μυστικισμό και έναν συνδυασμό με τη θρησκεία και την ηθική  ενώ των Ινδών δεν  διαχωρίστηκαν  ποτέ από τη θρησκεία.
Η ελληνική φιλοσοφία αντιμετώπισε τον κόσμο μακριά από προκαταλήψεις αντικαθιστώντας τη μυθική και μεταφυσική του εξήγηση, με αυτή που στηρίζεται στην ανθρώπινη λογική και τα φυσικά αίτια.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν απορίες για το καθετί και έθεταν συνεχώς ερωτήματα, στα οποία προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις, τόσο θεωρητικές, όσο και πρακτικές. Πάντα δίπλα στην θεωρητική αντιμετώπιση των πραγμάτων, έβαζαν και την πρακτική εφαρμογή. Βοήθησε πολύ σε αυτό το ότι σταμάτησαν να περιμένουν την ερμηνεία για το καθετί από τη θρησκεία, αλλά και ο τρόπος ζωής τους. Οι Έλληνες φιλόσοφοι ζούσαν ως πραγματικοί φιλόσοφοι , μένοντας πιστοί σε αυτά που δίδασκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails