Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο καθηλώνονται στους τηλεοπτικούς δέκτες τους για να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής των διάσημων βραβείων Όσκαρ. Κάθε έτος η αναμετάδοση είναι πολύωρη και αρκετά κουραστική, η παραγωγή δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις, οι λόγοι των βραβευθέντων είναι επαναλαμβανόμενοι, η συγκίνηση διάχυτη, οι ευχαριστίες -μετά δακρύων συχνά- δεν έχουν τίποτα καινούργιο να πουν, και η πασαρέλα των διάσημων προσκεκλημένων αναμενόμενα εντυπωσιακή. Παρά ταύτα, η θεαματικότητα της τελετής απονομής είναι τεράστια, και σύσσωμο το φιλοθεάμον κοινό ανανεώνει το ραντεβού του με τα Όσκαρ για την ερχόμενη χρονιά.
Όλα ξεκίνησαν όταν το αφεντικό της μέχρι τότε μικρής κινηματογραφικής βιομηχανίας Λούις Μπ. Μάγιερ, στην προσπάθειά του να αντιδράσει στις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων, τις οποίες διέδιδαν τοπικά συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις, θέλησε να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Έτσι, 231 επαγγελματίες του χώρου έγιναν τo 1927 μέλη της Διεθνούς Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία αρχικό στόχο είχε να μεσολαβεί στις... εργατικές διαφορές. Ο Μάγιερ επέβλεπε προσωπικά την επιλογή των μελών της Ακαδημίας, η δραστηριότητα της οποίας πολύ σύντομα επικεντρώθηκε στα κινηματογραφικά πράγματα. Τα βραβεία Όσκαρ απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1929 και η θέσπισή τους ταυτίζεται με την εισαγωγή του ήχου στον κινηματογράφο. Για πρώτη φορά αναμεταδόθηκε ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα, οπότε άρχισε πλέον η τελετή να γίνεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές χάπενινγκ, και η υψηλή τηλεθέαση αποδείκνυε ότι εξελισσόταν στο πιο δημοφιλές κινηματογραφικό σόου.
Τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πρότειναν με ψήφο αρχικά τον καλλιτέχνη της αρεσκείας τους, και η τελική απόφαση για τους νικητές περνούσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Κρίσεων και ανακοινωνόταν, στην αρχή, μερικές ημέρες πριν από την τελετή, και αργότερα την ίδια ημέρα της διοργάνωσης, γεγονός που δημιουργούσε το απαραίτητο σασπένς. Πέρα όμως από τα βραβεία, η Ακαδημία έδειξε από νωρίς την πρόθεσή της να προωθεί και να τιμά κινηματογραφικά προϊόντα που ανακλούν το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Επιδίωξε η χολιγουντιανή βιομηχανία να επιτελεί μία κοινωνική αποστολή και να μην είναι αποκομμένη από τα γεγονότα που οριοθετούν τους καιρούς, πράγμα που φάνηκε καθαρά από τη δεκαετία του '40, κατά την οποία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για το σινεμά υπήρξαν τα αιματηρά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ρατσιστική δράση της Κου Κλουξ Κλαν στον αμερικανικό Νότο, ο πόλεμος του Βιετνάμ, η δολοφονία του Κένεντι, το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα της αμερικανικής Ιστορίας που κατέγραψε το σελιλόιντ.
Εντυπωσιακό σκηνικό για μια τρίωρη παράσταση υψηλότατης τηλεθέασης
Σήμερα η Ακαδημία αριθμεί 5.607 μέλη, τα οποία ξεχωρίζουν με την ψήφο τους τους καλύτερους καλλιτέχνες της χρονιάς. Και όσο και αν πολλοί έχουν αντιρρήσεις για τις επιλογές της Ακαδημίας, αφού συχνά δεν συμπλέουν με τα γούστα και τις επιλογές του κοινού, κάθε Αμερικανός καλλιτέχνης επιθυμεί το Όσκαρ ως ανώτατη αναγνώριση της προσφοράς και των ικανοτήτων του στον τομέα του, και οι θεατές παρακολουθούν τουλάχιστον με ενδιαφέρον τις αποφάνσεις της Ακαδημίας. Τα Όσκαρ έχουν αποκτήσει μία αίγλη που ενδεχομένως καμία άλλη κινηματογραφική διάκριση στον κόσμο δεν διαθέτει, και -όπως είπε ο Φεντερίκο Φελίνι το 1975, όταν κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το «Αμαρκορντ»- «το Όσκαρ είναι η ανώτατη διάκριση στη μυθολογία του κινηματογράφου». Είτε είναι έτσι είτε όχι, τα βραβεία Όσκαρ, με όλη τη μυθολογία που τα συνοδεύει, έχουν επιτύχει να απογειώσουν το μαζικό ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο, τις ταινίες και όλον αυτόν το λαμπερό κόσμο που προβάλλει μέσα από τις σκοτεινές αίθουσες.
Ογδόντα δύο χρόνια τώρα ο θείος Όσκαρ είναι πιστός στο ραντεβού του
Όσες φωνές δυσπιστίας και αν ακούγονται σχετικά με την αξία του χρυσού αγαλματιδίου, τα Όσκαρ είναι πλέον ένας καλλιτεχνικός θεσμός με τη δική του ιστορία, τα παρασκήνια και τις προκαταλήψεις του, τα ρεκόρ και τα ευτράπελά του.
Η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών συστήθηκε το 1927 ως φόρουμ όπου οι διάφοροι κλάδοι της κινηματογραφικής βιομηχανίας -παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, τεχνικοί- θα μπορούσαν να επιλύουν τις διαφορές τους επί εργασιακών ζητημάτων. Η απονομή των βραβείων Όσκαρ αποτελεί την πιο προβεβλημένη από τις πολλές δραστηριότητες που αναπτύσσει η Ακαδημία, σημαντικότερη των οποίων είναι η διαφύλαξη του πλούσιου κινηματογραφικού θησαυρού της Αμερικής.
Η Ακαδημία αριθμεί 5.607 μέλη. Για να ενταχθεί κανείς σε αυτή την ελίτ του Χόλιγουντ πρέπει αφενός να έχει επιδείξει σοβαρό έργο σε κάποιον τομέα της αμερικανικής παραγωγής, αφετέρου να προταθεί από δύο τουλάχιστον συναδέλφους του, και η υποψηφιότητά του να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή. Πιο εύκολα παίρνει κανείς Όσκαρ παρά γίνεται μέλος της Ακαδημίας δηλαδή. Τα ονόματα των εκλεκτών δεν έχουν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, για να διασφαλίζεται η αμεροληψία. Ωστόσο, τα στούντιο γνωρίζουν λίγο πολύ ποιος ψηφίζει για τα βραβεία, και φροντίζουν να τους στέλνουν βιντεοκασέτες με τις ταινίες τους, αφού -όπως είναι γνωστό- πολλά μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν καλές σχέσεις με τις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πλειονότητα των μελών είναι άνδρες και μεσήλικες ή ηλικιωμένοι, ενώ το 25% ανήκει στον κλάδο των ηθοποιών.
Για την κατάρτιση των καταλόγων με τις υποψηφιότητες κάθε κατηγορίας ψηφίζουν μόνο οι εκπρόσωποι του κλάδου στον οποίο αφορά η εκάστοτε κατηγορία, ενώ για τα φιλμ τα οποία διεκδικούν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας έχουν λόγο όλοι οι κλάδοι. Για την ανάδειξη των τελικών νικητών, όλα τα μέλη ψηφίζουν σε όλες τις κατηγορίες, αν και παραμένει άγνωστο ποιος τελικά συμπληρώνει τα ψηφοδέλτια: ο Χένρι Φόντα και ο Τζέιμς Γκάρνερ είχαν παραδεχτεί δημοσίως ότι την «άχαρη» αυτή δουλειά είχαν αναλάβει οι σύζυγοί τους.
Το αγαλματίδιο που πολλοί πόθησαν, λίγοι κέρδισαν και ελάχιστοι αρνήθηκαν, σχεδιάστηκε από τον Τζορτζ Στάνλεϊ, έναν άνεργο καλλιτέχνη, βάσει μιας ιδέας του Σέντρικ Γκίμπονς. Πρόκειται για ένα γυμνό άνδρα, χωρίς ανατομικές λεπτομέρειες, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε οπές, μία για κάθε κλάδο της Ακαδημίας. Έχει ύψος περίπου 34 εκατοστά, ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά, κατασκευάζεται από χαλκό και κασσίτερο και είναι επιχρυσωμένο.
Η κατασκευή καθενός κοστίζει περί τα 200 δολάρια (70.000 δρχ.) και η Ακαδημία παραγγέλνει κάθε χρόνο 100 τέτοια αγαλματίδια. Πάντως, ο Μάικλ Τζάκσον έδωσε ενάμισι εκατομμύριο δολάρια (περίπου 500 εκατ. δραχμές) για να αποκτήσει σε δημοπρασία το Όσκαρ που είχε κερδίσει ο Ντέιβιντ Ο' Σέλζνικ για το «Όσα Παίρνει ο Ανεμος». Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς από πού πήρε το όνομά του ο γυμνός επίχρυσος άνδρας, αλλά, σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, νονά του είναι μια υπάλληλος της Ακαδημίας, η Μάργκαρετ Χέρικ, η οποία φαίνεται πως είχε έναν θείο ονόματι Όσκαρ, που έμοιαζε πολύ στο σύμβολο της Ακαδημίας.
Για να μπορεί μια ταινία να είναι υποψήφια για Όσκαρ πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτά, να κυκλοφορήσει εμπορικά και να προβληθεί σε φιλμ 35mm ή 70mm σε κάποιο σινεμά του Λος Άντζελες για επτά συνεχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για το οποίο απονέμονται τα βραβεία. Κυκλοφορία της ταινίας σε βίντεο ή προβολή της στην τηλεόραση πριν από την κινηματογραφική της πρεμιέρα σημαίνει αυτόματο αποκλεισμό από τα Όσκαρ.
Περίπου οι μισές από τις ταινίες που έχουν τιμηθεί από την Ακαδημία με την ανώτατη διάκρισή της είναι δράματα, ενώ τα ιστορικά έπη πάντοντε συγκινούν και εντυπωσιάζουν τα μέλη της. Οι κωμωδίες που έχουν κερδίσει το Όσκαρ μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών, ενώ μόλις δύο θρίλερ έχουν τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς: η «Ρεβέκα» το 1940 και «Η Σιωπή των Αμνών» το 1991. Φιλμ με μεγάλη δόση σεξ και βίας δεν έχουν απήχηση στη συντηρητική ως επί το πλείστον Ακαδημία· ο «Καουμπόι του Μεσονυκτίου» (1969) είναι η μοναδική αυστηρά ακατάλληλη ταινία που έχει βραβευτεί με Όσκαρ. Η Disney έγραψε ιστορία το 1989, όταν «Η Ωραία και το Τέρας» έγινε το πρώτο και μόνο έως σήμερα φιλμ κινουμένων σχεδίων που βρέθηκε στη λίστα με τις πέντε υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Βασίλισσα των Όσκαρ είναι αναμφισβήτητα η Κάθριν Χέπμπορν, η οποία έχει κερδίσει τέσσερα αγαλματίδια, περισσότερα από κάθε άλλη συνάδελφό της, και 12 υποψηφιότητες, όλες στην κατηγορία του Α' γυναικείου ρόλου. Τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων έχει η «συνήθης ύποπτη» των τελευταίων ετών, η Μέριλ Στριπ, δύο όμως από αυτές ήταν για Β' γυναικείο ρόλο.
Στους άνδρες τα σκήπτρα στις υποψηφιότητες αλλά και στις νίκες κρατά ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος έχει διεκδικήσει το αγαλματίδιο 11 φορές και το έχει κερδίσει τρεις, δύο για πρωταγωνιστικό ρόλο και μία για δευτεραγωνιστικό. Τρία Όσκαρ έχει και ο Ουόλτερ Μπρέναν, όλα όμως στην κατηγορία του Β' ανδρικού ρόλου. Δύο Όσκαρ Α' ανδρικού έχουν ο Μάρλον Μπράντο, ο Γκάρι Κούπερ, ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Φρέντρικ Μαρτς, ο Σπένσερ Τρέισι και ο Τομ Χανκς, ο οποίος απειλεί να εκθρονίσει τον Τζακ Νίκολσον. Οι πιο άτυχοι ηθοποιοί είναι δίχως άλλο ο Πίτερ Ο' Τουλ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, που επτά φορές έφτασαν στη βρύση και επτά φορές δεν κατάφεραν να πιουν νερό.
Τέσσερις ερμηνευτές έχουν καταφέρει αυτόν το σπάνιο οσκαρικό άθλο: η Λουίζ Ράινερ το 1936 και το 1937, ο Σπένσερ Τρέισι το 1937 και το 1938, η Κάθριν Χέπμπορν 1967 και 1968 και ο Τομ Χανκς το 1993 και το 1994.
Ο νεαρότερος σε ηλικία ηθοποιός που πλησίασε το αγαλματίδιο ήταν ο 8χρονος Τζάστιν Χένρι, ο πιτσιρικάς του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» το 1979. Ωστόσο, κανείς ανήλικος δεν έχει κερδίσει στους άνδρες και ο 20χρονος το 1980 Τίμοθι Χάτον παραμένει ο ηλικιακά μικρότερος νικητής των Όσκαρ. Αντίθετα, τα κορίτσια φαίνεται ότι τα πηγαίνουν καλύτερα, αφού η 10χρονη το 1973 Τατούμ Ο' Νιλ κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου. Το 1975 ο Τζορτζ Μπερνς κράτησε το αγαλματίδιο, έχοντας συμπληρώσει τα 80 και έγινε ο γηραιότερος άνδρας ηθοποιός που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία. Την ίδια ηλικία είχε και η Τζέσικα Τάντι, όταν το 1989 βρέθηκε στην αγκαλιά του θείου Όσκαρ.
Με τα τέσσερα Όσκαρ που κατέκτησε την περίοδο 1935 - 1952, ο Τζον Φορντ είναι ο πιο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, ακολουθούμενος από τον Φρανκ Κάπρα και τον Τζον Ουάιλερ με τρία βραβεία έκαστος. Ο τελευταίος πάντως έχει το ρεκόρ υποψηφιοτήτων στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού διεκδίκησε το Όσκαρ σκηνοθεσίας 12 φορές. Τη δεκαετία 1977 - 1997, ο Γούντι Αλεν βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο σεναρίου 13 φορές, περισσότερες φορές από οποιονδήποτε συνάδελφό του, και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο αιωνίως απών από την τελετή δημιουργός να ανεβάσει τον πήχη ακόμα υψηλότερα.
Από το 1931, οπότε κατέκτησε την πρώτη του υποψηφιότητα, έως το θάνατό του το 1966, ο Ουόλτ Ντίσνεϊ διεκδίκησε 56 φορές το αγαλματίδιο της Ακαδημίας και σχεδόν τις μισές φορές το κέρδισε. Η αμίμητη δουλειά του στις ταινίες μικρού μήκους, ως επί το πλείστον κινουμένων σχεδίων, του απέφερε 27 Όσκαρ, ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί.
Αρκετοί Έλληνες κέρδισαν το βραβείο της Ακαδημίας στα 65 χρόνια της ιστορίας του. Το 1943 η μεγάλη ηθοποιός Κατίνα Παξινού απέσπασε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για Ποιον Χτυπάει η Καμπάνα», ενώ το 1960 ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν.
Το 1964 ο σκηνογράφος Βασίλης Φωτόπουλος κέρδισε για την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» του Κακογιάννη. Από τις ταινίες, η μοναδική «ελληνική» που έχει κερδίσει -χάρη στον Έλληνα δημιουργό της, Κώστα Γαβρά, το ελληνικό θέμα και τον Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό- είναι το «Ζ» που κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκε με αλγερινά και γαλλικά κεφάλαια. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση το βραβείο παρέλαβε ο Γαβράς, αλλά αποδόθηκε στην Αλγερία που έκανε την παραγωγή.
Το 1974 η Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτς κέρδισε το Όσκαρ ενδυματολογίας για τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Τζακ Κλέιτον, σε σενάριο Φράνσις Κόπολα από το βιβλίο του Σκοτ Φιτστζέραλντ, ενώ το 1980 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» του Χιου Χάντσον.
Παρά την εξοντωτικά μεγάλη διάρκεια της τελετής, η τηλεοπτική μετάδοση των Όσκαρ είναι το πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Αμερική, μετά τον τελικό του πρωταθλήματος φούτμπολ. Περίπου 70 με 80 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν κάθε χρόνο το «δράμα» που εκτυλίσσεται στην αίθουσα της τελετής. Αποτελεί δε το πιο εξαγώγιμο ζωντανό πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης. Το ζάπινγκ επιτρέπεται μόνον όταν ο ευχαριστήριος λόγος ξεπερνά σε διάρκεια τα ανεκτά όρια -ευτυχώς για τους διοργανωτές που το 1942 η τελετή δεν μεταδιδόταν τηλεοπτικώς, γιατί η Γκριρ Γκάρσον χρειάστηκε επτά ολόκληρα λεπτά για να ευχαριστήσει προφανώς ολόκληρη την Αμερική.
Η Ινδιάνα που αιφνιδίασε τους πάντες το 1972 ανεβαίνοντας στη σκηνή για να αρνηθεί εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο το Όσκαρ και ο χειμαρρώδης πολιτικός λόγος της Βανέσα Ρεντγκρέιβ που προκάλεσε σάλο στην αίθουσα το 1977 ωχριούν ως απρόοπτα μπροστά σε όσα συνέβησαν το 1973: ένας γυμνός άνδρας εισέβαλε στη σκηνή τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Νίβεν ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την ταινία της χρονιάς, αφήνοντας εμβρόντητους τους πάντες εκτός από το Βρετανό ηθοποιό, ο οποίος αφού ξεπέρασε την κρίση γέλιου σχολίασε: «Ε, ήταν να συμβεί και αυτό! Δεν είναι εκπληκτικό όμως που η μόνη χαρά που θα δει αυτός ο άνθρωπος στη ζωή του είναι το ότι γδύθηκε για να μας δείξει τα κουσούρια του;»
Πολλοί επώνυμοι κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στα oscar.
Γούντι Αλεν (ηθοποιός, σκηνοθέτης):
«Όταν κάνεις μια επιτυχημένη ταινία, αρχίζεις να αναρωτιέσαι: "τι έκανα λάθος;"»
Μάικλ Κέιν (ηθοποιός):
«Όσκαρ σημαίνει ότι θα παίρνεις σενάρια που δεν θα έχουν λεκέδες από τους καφέδες άλλων ηθοποιών».
Μάρλον Μπράντο (ηθοποιός):
«Είναι και αυτό μέρος της αρρώστιας της Αμερικής, όπου πρέπει να σκέφτεσαι πάντα με τους όρους "ποιος κερδίζει" και "ποιος χάνει"».
Τζόαν Κρόφορντ (ηθοποιός):
«Όταν σου δίνουν κάποιο από τα "ειδικά βραβεία", ξέρεις πια πως ήλθε η ώρα να τα μαζεύεις».
Λεονάρντο ντι Κάπριο (ηθοποιός):
«Τα Όσκαρ, ξέρεις μωρέ, είναι καλή φάση».
Σίρλεϊ Νάιτ (ηθοποιός):
«Χόλιγουντ -το μέρος όπου δίνουν Όσκαρ ερμηνείας στον Τσάρλτον Ίστον».
Τζορτζ Σ. Σκοτ (ηθοποιός, σκηνοθέτης):
«Οι τελετές είναι μια παρέλαση κρέατος (...) για οικονομικούς λόγους».
Ντάστιν Χόφμαν (ηθοποιός):
«Τα βραβεία είναι αισχρά, βρόμικα, σαν τα καλλιστεία».
Ντ.Ου. Γκρίφιθ (σκηνοθέτης):
«Ποια τέχνη; Ποια επιστήμη;»
Λίο ΜακΚάρεϊ (σκηνοθέτης):
«Σας ευχαριστώ, αλλά μου το δώσατε για τη λάθος ταινία».
1927 - 1939: Τα πρώτα χρόνια
Οι ισχυροί παραγωγοί του Χόλιγουντ, όταν άρχισαν να δέχονται πιέσεις από τα συνδικάτα των εργαζομένων στη διαμορφούμενη κινηματογραφική βιομηχανία -ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τεχνικούς-, αποφάσισαν να συστήσουν την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, στην οποία εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους θα προσπαθούσαν να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους.
Ως επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής καθιερώθηκε η απονομή βραβείων στις καλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές της προηγούμενης χρονιάς· βεβαίως, η διαδικασία ανάδειξης των νικητών κάθε άλλο παρά αδιάβλητη ήταν, αφού ήταν τοις πάσι γνωστό ότι το γενικό πρόσταγμα είχε ο εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία της Ακαδημίας, το αφεντικό της MGM, Λούις Μπ. Μάγιερ.
Ωστόσο, η οικονομική κρίση του 1929 ήταν που κλόνισε το νεοσυσταθέντα οργανισμό, όχι οι οσκαρικές αδικίες. Οι μισθοί των εργαζομένων περικόπηκαν αδρά και οι κινηματογραφικές αίθουσες άδειασαν, εξαιτίας της καλπάζουσας ανεργίας που το 1933 έπληττε 13 εκατομμύρια Αμερικανούς. Όταν το κράτος αποφάσισε να απεμπλακεί από την κινηματογραφική βιομηχανία, οι παραγωγοί έρχονται σε οξεία αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους κλάδους, οι οποίοι βλέπουν τα δικαιώματά τους να θίγονται με βάναυσο τρόπο.
Τη δεκαετία του '30, η τελετή της απονομής κινδυνεύει αρκετές φορές να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της δυσαρέσκειας των κλάδων και η κρίση κλιμακώνεται με το μποϊκοτάζ που επιβάλλουν στην τελετή οι σκηνοθέτες. Πρόσωπο - κλειδί στην υπέρβαση της κρίσης αναδεικνύεται ο Φρανκ Κάπρα, ο οποίος με την τριπλή του ιδιότητα (παραγωγός, σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ακαδημίας) χτίζει μία γέφυρα μεταξύ των διαφόρων κλάδων.
Η Ακαδημία τον τιμά με τέσσερα Όσκαρ. Το Χόλιγουντ αποφεύγει την κατάρρευση και, καθώς η Μεγάλη Ύφεση αρχίζει να υποχωρεί, τα στούντιο αντεπιτίθενται με μία πλειάδα από σταρ (Μπέτι Ντέιβις, Κάθριν Χέπμορν, Τσαρλς Λότον, Ντέιβιντ Μιούνι) και έγχρωμες επιβλητικές υπερπαραγωγές που καταλήγουν στην πρώτη ταινία - event στην ιστορία του κινηματογράφου: «Όσα Παίρνει ο Ανεμος».
Η δεκαετία του '30 φεύγει αφήνοντας την Ακαδημία δυναμωμένη και τον θείο Όσκαρ καθιερωμένο στη συνείδηση του κοινού.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1927 - 1928
Καλύτερη Ταινία The Wings, Λουσιέν Χάμπαρτν
Σκηνοθεσία Φρανκ Μπορζεΐτζ (Seventh Heaven)
Σκηνοθεσία Κωμωδίας Λούις Μάιλστοουν (Two Arabian Nights)
Ανδρικός Ρόλος Εμίλ Γιάνινγκς (The Last Command, The Way of All Flesh)
Γυναικείος Ρόλος Τζάνετ Γκέινορ (Seventh Heaven, Street Angel, Sunrise)
Πρωτότυπη Ιστορία Underworld (Μπεν Χεκτ)
Διασκευασμένο Σενάριο Seventh Heaven (Mπέντζαμιν Γκλέιζερ)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1928 - 1929
Καλύτερη Ταινία «Μελωδία του Μπρόντγουεϊ» (Χάρι Ραφ)
Σκηνοθεσία Φρανκ Λόιντ (Τhe Divine Lady)
Ανδρικός Ρόλος Γουόρνερ Μπάξτερ (Ιn Old Arizona)
Γυναικείος Ρόλος Μέρι Πίκφορντ (Coquette)
Σενάριο Χανς Κράλι (Τhe Patriot)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1929 - 1930
Καλύτερη Ταινία «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» (Καρλ Λέμπλε Τζ.)
Σκηνοθεσία Λούις Μάιλστοουν, («Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο»)
Ανδρικός Ρόλος Tζορτζ Άρλις (Disraeli)
Γυναικείος Ρόλος Nόρμα Σίρερ (The Divorcee)
Σενάριο Φράνσις Μάριον (The Big House)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1930 - 1931
Καλύτερη Ταινία «Σίμαρον» (Γουίλιαμ λε Μπάρον)
Σκηνοθεσία Νόρμαν Τόρογκ (Skippy)
Ανδρικός Ρόλος Λάιονελ Μπάριμορ (A Free Soul)
Γυναικείος Ρόλος Μάρι Ντρέσλερ (Min and Bill)
Πρωτότυπη Ιστορία Τζον Μονκ Σόντερς (Τhe Dawn Patrol)
Διασκευασμένο Σενάριο Χάουαρντ Εσταμπρουκ («Σίμαρον»)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1931 - 1932
Καλύτερη Ταινία «Γκραντ Οτέλ» (Γουίλιαμ λε Μπάρον)
Σκηνοθεσία Φρανκ Μπορζέιτζ (Bad Girl)
Ανδρικός Ρόλος Γουάλας Μπίρι («Πρωταθλητής»), Φρέντρικ Μαρτς («Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Xάιντ»)
Γυναικείος Ρόλος Έλεν Χέις (The Sin of Madelon Claudet)
Πρωτότυπη Ιστορία Φράνσις Μάριον («Ο Πρωταθλητής»)
Διασκευασμένο Σενάριο Έντουιν Μπερκ (Bad Girl)
Μικρού Μήκους Κωμωδία «Το Μουσικό Κουτί» (Χοντρός και Λιγνός)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1932-1933
Καλύτερη Ταινία Cavalcade (Γουίνφιλντ Σίχαν)
Σκηνοθεσία Φρανκ Λόιντ (Cavalcade)
Ανδρικός Ρόλος Τσαρλς Λότον («Ερρίκος ο 8ος»)
Γυναικείος Ρόλος Κάθριν Χέπμπορν («Πρωινά Χαμόγελα»)
Πρωτότυπη Ιστορία Ρόμπερτ Λορντ (One Way Passage)
Διασκευασμένο Σενάριο Βίκτορ Χέερμαν, Σάρα Μέισον
(«Μικρές Κυρίες»)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1934
Καλύτερη Ταινία «Συνέβη Μία Νύχτα» (Χάρι Κον)
Σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα («Συνέβη Μία Νύχτα»)
Ανδρικός Ρόλος Κλαρκ Γκέιμπλ («Συνέβη Μία Νύχτα»)
Γυναικείος Ρόλος Κλοντέτ Κολμπέρ («Συνέβη Μία Νύχτα»)
Πρωτότυπη Ιστορία Aρθουρ Σίζαρ (Μanhattan Melodrama)
Διασκευασμένο Σενάριο Ρόμπερτ Ρίσκιν («Συνέβη Μία Νύχτα»)
Μουσική One Night of Love, Λούις Σίλβερς
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1935
Καλύτερη Ταινία «Ανταρσία στο Μπάουντι» (Ίρβινγκ Θάλμπεργκ)
Σκηνοθεσία Τζον Φορντ («Ο Καταδότης»)
Πρωτότυπη Ιστορία Μπεν Χεκτ, Τσαρλς ΜακΑρθουρ (The Scoundrel)
Σενάριο Ντάντλεϊ Νίκολς («O Καταδότης»)
Ανδρικού Ρόλου Βίκτορ ΜακΛάγκλεν («Ο Καταδότης»)
Γυναικείου Ρόλου Μπέτι Ντέιβις («Μία Επικίνδυνη Γυναίκα»)
Μουσική «Ο Καταδότης», Μαξ Στάινερ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1936
Καλύτερη Ταινία Τhe Great Ziegfeld (Χαντ Στρόμπεργκ)
Σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα (Mr Deeds Goes to Town)
Α' Ανδρικός Ρόλος Πολ Μιούνι (Τhe Story of Louis Pasteur)
Α' Γυναικείος Ρόλος Λουίζ Ράινερ (The Great Ziegfeld)
Β' Ανδρικός Ρόλος Ουόλτερ Μπρέναν (Come and Get It)
Β' Γυναικείος Ρόλος Γκέιλ Σόντεργκαρντ (Anthony Adverse)
Σενάριο Πιερ Κόλινγκς, Σέρινταν Γκίμπνεϊ (Τhe Story of Louis Pasteur)
Πρωτότυπη Ιστορία Πιερ Κόλινγκς, Σέρινταν Γκίμπνεϊ (Τhe Story of Louis Pasteur)
Μουσική Λίο Φόρμπσταϊν (Anthony Adverse)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1937
Καλύτερη Ταινία «Η Ζωή του Εμίλ Ζολά» (Χένρι Μπλάνκι)
Σκηνοθεσία Λίο ΜακΚάρεϊ (The Awful Truth)
Α' Ανδρικός Ρόλος Σπένσερ Τρέισι (Captains Courageous)
Α' Γυναικείος Ρόλος Λουίζ Ράινερ (The Good Earth)
Β' Ανδρικός Ρόλος Τζόζεφ Σιλντκράουτ («Η Ζωή του Εμίλ Ζολά»)
Β' Γυναικείος Ρόλος Αλις Μπρέιντι (In the Old Chicago)
Σενάριο Χάινζ Χέραλντ, Γκέζα Χέρτσεγκ, Νόρμαν Ράιλι Ράινε («Η Ζωή του Εμίλ Ζολά»)
Πρωτότυπη Ιστορία Γουίλιαμ Γουέλμαν, Ρόμπερτ Κάρσον («Ένα Αστέρι Γεννιέται»)
Μουσική Τσαρλς Πρέβιν (100 Men and a Girl)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Ντάριλ Ζανούκ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1938
Καλύτερη Ταινία «Δεν θα τα Πάρεις Μαζί σου» (Φρανκ Κάπρα)
Σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα («Δεν θα τα Πάρεις Μαζί σου»)
Σενάριο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Ίαν Ντάλριμπλ, Σέσιλ Λούις, Γ.Π. Λίπσκομπ («Πυγμαλίων»)
Πρωτότυπη Ιστορία Έλενορ Γκρίφιν, Ντορ Σάρι (Boys Town)
Α' Ανδρικός Ρόλος Σπένσερ Τρέισι (Boys Town)
Α' Γυναικείος Ρόλος Μπέτι Ντέιβις («Ζεζεμπέλ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Ουόλτερ Μπρέναν (Kentucky)
Β' Γυναικείος Ρόλος Φέι Μπέιντερ («Ζεζεμπέλ»)
Μουσική Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ («Ο Ρομπέν των Δασών»)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Χαλ Ουάλις
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1939
Καλύτερη Ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» (Ντέιβιντ Ο. Σέλνζικ)
Σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ («Όσα Παίρνει ο Άνεμος»)
Α' Ανδρικός Ρόλος Ρόμπερτ Ντόνατ («Αντίο Κύριε Τσιπς»)
Α' Γυναικείος Ρόλος Βίβιαν Λι («Όσα Παίρνει ο Άνεμος»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Τόμας Μίτσελ («Ταχυδρομική Αμαξα»)
Β' Γυναικείος Ρόλος Χάτι ΜακΝτάνιελ («Όσα Παίρνει ο Άνεμος»)
Σενάριο Σίντνεϊ Χάουαρντ («Όσα Παίρνει ο Άνεμος»)
Πρωτότυπη Ιστορία Λουίς Ρ. Φόστερ (Mr Smith Goes to Washington)
Μουσική Επένδυση Ρίτσαρντ Χέιγκμαν, Φρνακ Χάρλινγκ, Τζον Λάιπονλτν, Λίο Σούκεν («Ταχυδρομική Αμαξα»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση Χέρμπερτ Στόθαρτ («Ο Μάγος του Οζ»)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Ντέιβιντ Ο. Σέλνζικ
1940 - 1949: Πατριωτισμός και σταρ σίστεμ
Η δεκαετία του '40 θέτει το θεσμό των λαμπερών βραβείων Όσκαρ αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος, παρά το γεγονός ότι γινόταν μακριά από τις ΗΠΑ, υπήρξε ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς της κινηματογραφικής βιομηχανίας και ο πατριωτισμός εξελίχθηκε σε στάση ζωής, που είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στο αμερικανικό κοινό.
Η Ακαδημία έδειξε καθαρά μέσα σε αυτήν τη δεκαετία ότι πρόθεση είχε να συμπλεύσει με τις συνιστώσες που οριοθετούσαν την κάθε εποχή, βραβεύοντας ταινίες που αντανακλούσαν το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η ένδεια της εποχής επέβαλε οι απονομές για δύο χρονιές να γίνουν με γύψινα και όχι μεταλλικά αγαλματίδια. Στην τελετή απονομής, μάλιστα, των βραβείων του 1945, οπότε οι ΗΠΑ πανηγύριζαν τη νίκη των Συμμάχων, ο πρόεδρος της Ακαδημίας διάβασε ένα γράμμα από τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ, με το οποίο ευχαριστούσε το Χόλιγουντ για τη συμβολή του στη νίκη.
Τη δεκαετία του '40 άρχισαν να οριστικοποιούνται οι κατηγορίες των βραβείων, ενώ τα ονόματα των νικητών άρχισαν να ανακοινώνονται το βράδυ της απονομής και όχι δύο ημέρες νωρίτερα, εισάγοντας το στοιχείο του σασπένς, κάτι που υφίσταται έως σήμερα. Επίσης, την ίδια περίοδο επισημοποιήθηκαν οι βραβεύσεις ξενόγλωσσων ταινιών και εισήχθη για πρώτη φορά Όσκαρ ενδυματολογίας.
Η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί την «εισβολή» των Βρετανών, τους οποίους βλέπει έντρομο το Χόλιγουντ να κερδίζουν κινηματογραφικό κοινό και Ακαδημία με τα Όσκαρ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λόρενς Ολίβιε, ο οποίος «έκλεψε» τις εντυπώσεις και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1948 για τον «Αμλετ».
Πρόσωπα της δεκαετίας είναι, επίσης, ο Ουίλιαμ Ουάιλερ, που άκουσε το όνομά του δύο φορές ως νικητής τη δεκαετία του '40, όπως και οι Τζον Φορντ, Τζον Χιούστον, Όρσον Ουέλς, Αλφρεντ Χίτσκοκ, ενώ στις υποψηφιότητες κυριάρχησε η Μπέτι Ντέιβις στην καλύτερη περίοδο της κινηματογραφικής της καριέρας.
Είναι η εποχή κατά την οποία σιγά σιγά υποχωρεί η δύναμη των εταιρειών παραγωγής και ξεκινούν να διακρίνονται αυτόνομα τα άτομα. Είναι τότε που θεμελιώνεται σταδιακά το σταρ σίστεμ, το οποίο παρήγαγε -σε μια εποχή που τα μέσα ενημέρωσης δεν μετέδιδαν τόσο εύκολα εικόνες και ειδήσεις- τους πρώτους ζωντανούς μύθους του Χόλιγουντ.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1940
Καλύτερη Ταινία «Ρεβέκκα»
Σκηνοθεσία
Τζον Φορντ («Tα σταφύλια της οργής»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζέιμς Στιούαρτ (Τhe Philadelphia Story)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζίντζερ Ρότζερς (Κitty Foyle)
B' Ανδρικός Ρόλος
Ουόλτερ Μπρέναν (The Westerner)
B' Γυναικείος Ρόλος
Τζέιν Ντάργουελ («Τα σταφύλια της οργής)»
Σενάριο
Ντόναλντ Όγκτεν Στιούαρτ (The Philadelphia Story)
Πρωτότυπο Σενάριο
Πρέστον Στάρτζες (The Great McGinty)
Πρωτότυπη Ιστορία
Μπέντζαμιν Γκλέιζερ (Arise, My Love)
Μουσική
Αλφρεντ Νιούμαν (Tin Pan Alley)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1941
Καλύτερη Ταινία How Green Was my Valley
Σκηνοθεσία Τζον Φορντ (How Green Was my Valley)
Σενάριο Σίντνεϊ Μπάκμαν και Σέτον Ι.Μίλερ (Here comes Mr. Jordan)
Πρωτότυπο Σενάριο Όρσον Ουέλς και Χέρμαν Μάνκιεβιτς («Πολίτης Κέιν»)
Πρωτότυπη Ιστορία Χάρι Σίγκαλ (Ηere Comes Mr. Jordan)
Α' Ανδρικός Ρόλος Γκάρι Κούπερ («Ο Λοχίας Γιορκ»)
Α' Γυναικείος Ρόλος Τζόαν Φοντέν («Υποψίες»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Ντόναλντ Κρισπ (How Green Was my Valley)
Β' Γυναικείος Ρόλος Μέρι Αστορ («Το Μεγάλο Ψέμα»)
Μουσική δραματικής ταινίας Μπέρναρντ Χέρμαν (Αll that money can buy)
Μουσική σε μιούζικαλ Φρανκ Τσόρτσιλ και Όλιβερ Ουάλας (Dumbo)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Ουόλτ Ντίσνεϊ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1942
Καλύτερη Ταινία «Κυρία Μίνιβερ»
Σκηνοθεσία Ουίλιαμ Ουάιλερ («Κυρία Μίνιβερ»)
Σενάριο Τζορτζ Φρόσελ, Τζέιμς Χίλτον, Κλοντίν Ουέστ, Αρθουρ Ουίμπερις («Κυρία Μίνιβερ»)
Πρωτότυπο Σενάριο Μάικλ Κάνιν, Ρινγκ Λάρντνερ («Η γυναίκα της χρονιάς»)
Πρωτότυπη Ιστορία Έμεριχ Πρέσμπουργκερ (The Invaders)
Α' Ανδρικός Ρόλος Τζέιμς Γκάγκνεϊ (Υankee Doodle Dandy)
Α' Γυναικείος Ρόλος Γκριρ Γκάρσον («Κυρία Μίνιβερ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Βαν Χέφλιν (Johnny Eager)
Β' Γυναικείος Ρόλος Tερέζα Ράιτ («Κυρία Μίνιβερ»)
Μουσική δραματικής ταινίας Μαξ Στάινερ (Now Voyager)
Μουσική σε μιούζικαλ Ρέι Χάιντορφ, Χάινζ Ρόιμχελντ (Yankee Doodle Dandy)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Σίντνεϊ Φράνκλιν
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1943
Καλύτερη Ταινία «Καζαμπλάνκα»
Σκηνοθεσία Μάικλ Κέρτιζ («Καζαμπλάνκα»)
Α' Ανδρικός Ρόλος Πολ Λούκας (Watch on the Rhine)
Α' Γυναικείος Ρόλος Tζένιφερ Τζόουνς (Τhe song of Bernadette)
Β' Ανδρικός Ρόλος Tσαρλς Κόμπερν (The More the Merrier)
Β' Γυναικείος Ρόλος Κατίνα Παξινού («Για ποιον χτυπά η καμπάνα»)
Σενάριο Τζούλιους και Φίλιπ Έπσταϊν, Χάουαρντ Κοχ («Καζαμπλάνκα»)
Πρωτότυπο Σενάριο Νόρμαν Κράσνα (Princess O' Rourke)
Πρωτότυπη Ιστορία Ουίλιαμ Σάρογιαν (The Human Comedy)
Μουσική σε δραματική ταινία Aλφρεντ Νιούμαν (Τhe song of Bernadette)
Μουσική σε μιούζικαλ Ρέι Χάιντορφ (This is the Army)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Χαλ Ουόλις
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1944
Καλύτερη Ταινία Going My Way
Σκηνοθεσία Λίο ΜακΚάρεϊ (Going My Way)
Α' Ανδρικός Ρόλος Mπινγκ Κρόσμπι (Going My Way)
Α' Γυναικείος Ρόλος Ίνγκριντ Μπέργκμαν («Εφιάλτης»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Μπάρι Φιτστζέραλντ (Going My Way)
Β' Γυναικείος Ρόλος Έθελ Μπάριμορ (None but the lonely heart)
Σενάριο Φρανκ Μπάτλερ και Φρανκ Κάβετ (Going My Way)
Πρωτότυπο Σενάριο Λαμάρ Τρότι (Wilson)
Πρωτότυπη Ιστορία Λίο ΜακΚάρεϊ (Going My Way)
Μουσική σε δραματική ταινία Mαξ Στάινερ (Since you Went Away)
Μουσική σε μιούζικαλ Kάρμεν Ντράγκον, Μόρις Στόλοφ (Cover Girl)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Ντάριλ Ζάνουκ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1945
Καλύτερη Ταινία «To Xαμένο Σαββατοκύριακο»
Σκηνοθεσία Μπίλι Ουάιλντερ («To Xαμένο Σαββατοκύριακο»)
Α' Ανδρικός Ρόλος Ρέι Μίλαντ («To Xαμένο Σαββατοκύριακο»)
Α' Γυναικείος Ρόλος Τζόαν Κρόφορντ (Mildred Pierce)
Β' Ανδρικός Ρόλος Tζέιμς Νταν (Three Grows in Brooklyn)
Β' Γυναικείος Ρόλος Aν Ρεβίρ (National Velvet)
Σενάριο Μπίλι Ουάιλντερ, Τσαρλς Μπράκετ («To Xαμένο Σαββατοκύριακο»)
Πρωτότυπο Σενάριο Ρίτσαρντ Σβάιτσερ (Μarie-Louise)
Πρωτότυπη Ιστορία Τσαρλς Μπουθ (The House On 92th Street)
Μουσική σε δραματική ταινία Mίκλος Ρόζα (Spellbound)
Μουσική σε μιούζικαλ Τζόρτζι Στολ («Βίρα τις Αγκυρες»)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1946
Καλύτερη Ταινία «Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας»
Σκηνοθεσία Ουίλιαμ Ουάιλερ («Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας»)
Α' Ανδρικός Ρόλος Φρέντερικ Μαρτς («Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας»)
Α' Γυναικείος Ρόλος Ολίβια ντε Χάβιλαντ («Στον Καθένα το Δικό του»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Χάρολντ Ράσελ («Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας»)
Β' Γυναικείος Ρόλος Αν Μπάξτερ («Στην Κόψη του Ξυραφιού»)
Σενάριο Ρόμπερτ Σέργουντ («Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας»)
Πρωτότυπο Σενάριο Μίριελ και Σίντνεϊ Μποξ (The Seventh Veil)
Πρωτότυπη Ιστορία Κλέμενς Ντέιν (Vacation from Marriage)
Μουσική σε δραματική ταινία Xιούγκο Φρίντχοφερ («Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας»)
Μουσική σε μιούζικαλ Μόρις Στόλοφ (The Jolson Story)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1947
Καλύτερη Ταινία «Συμφωνία Κυρίων»
Σκηνοθεσία Ελία Καζάν («Συμφωνία Κυρίων»)
Α' Ανδρικός Ρόλος Ρόναλντ Κόλμαν (Α Double Life)
Α' Γυναικείος Ρόλος Λορέτα Γιανγκ («Η Κόρη του Αγρότη»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Έντμουντ Γκουέν (Μiracle on the 34th Street)
Β' Γυναικείος Ρόλος Σελέστ Χολμ («Συμφωνία Κυρίων»)
Σενάριο Τζορτζ Σίτον (Μiracle on the 34th Street)
Πρωτότυπο Σενάριο Σίντνεϊ Σέλντον (The Bachelor and the Bobby-Soxer)
Πρωτότυπη Ιστορία Βάλενταϊν Ντέιβις («Θαύμα στο Μανχάταν»)
Μουσική σε δραματική ταινία Mίκλος Ρόζα (A Double Life)
Μουσική σε μιούζικαλ Aλφρεντ Νιούμαν (Mother Wore Tights)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1948
Καλύτερη Ταινία «Aμλετ»
Σκηνοθεσία Τζον Χιούστον («Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε»)
Α' Ανδρικός Ρόλος Λόρενς Ολίβιε («Αμλετ»)
Α' Γυναικείος Ρόλος Τζέιμς Ουάιμαν (Johnny Belinda)
Β' Ανδρικός Ρόλος Oυόλτερ Χιούστον («Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε»)
Β' Γυναικείος Ρόλος Κλερ Τρέβορ (Key Largo)
Σενάριο Tζον Χιούστον («Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε») Ιστορία σε ταινία Ρίτσαρντ Σβάισερ (The Search)
Ξενόγλωσση ταινία Monsieur Vincent (Μορίς Κλος, Γαλλία)
Μουσική σε δραματική ταινία Μπράιαν Ίσντεϊλ («Τα Kόκκινα Παπούτσια»)
Μουσική σε μιούζικαλ Ρότζερ Έντενς, Τζόνι Γκριν (Εaster Parade)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ Τζέρι Ουόλτ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1949
Καλύτερη Ταινία «Όλοι οι Ανθρωποι του Βασιλιά»
Σκηνοθεσία Τζότζεφ Μάνκιεβιτς (A Letter for Three Wives)
Α' Ανδρικός Ρόλος Μπρόντερικ Κρόφορντ («Όλοι οι Ανθρωποι του Βασιλιά»)
Α' Γυναικείος Ρόλος Ολίβια ντε Χάβιλαντ («Η Κληρονόμος»)
Β' Ανδρικός Ρόλος Ντιν Τζάγκερ (12 Ο' Clock High)
Β' Γυναικείος Ρόλος Mερσέντες ΜακΚέμπριτζ («Όλοι οι Ανθρωποι του Βασιλιά»)
Σενάριο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς (A Letter for Three Wives)
Ιστορία σε ταινία Ντάγκλας Μόροου (Τhe Stratton Story)
Μουσική σε δραματική ταινία Ααρον Κόπλαντ («Η Κληρονόμος»)
Μουσική σε μιούζικαλ Ρότζερ Έντενς, Λένι Χέιτον (On the Town)
Ξενόγλωσση ταινία «O Kλέφτης των Ποδηλάτων» (Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλία)
1950 - 1959: Tηλεόραση και Μακαρθισμός
Ύστερα από την απρόσμενη άνθηση που είχε γνωρίσει το Χόλιγουντ την προηγούμενη δεκαετία χάρη στις ταινίες με πολεμική θεματολογία, η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αιφνιδιάζεται από έναν εχθρό, την επικινδυνότητα του οποίου κανείς δεν μπορούσε υπολογίσει: την τηλεόραση. Το νέο μέσο ενθουσιάζει τους Αμερικανούς, οι οποίοι αποχωρούν μαζικά από τις κινηματογραφικές αίθουσες και συγκεντρώνονται γύρω από τη μικρή οθόνη.
Τα στούντιο βλέπουν τις ταινίες τους να αποτυγχάνουν εισπρακτικά η μία μετά την άλλη. Η κρίση κορυφώνεται το 1952, όταν οι μεγάλες εταιρείες σταματούν να χρηματοδοτούν την τελετή απονομής των Όσκαρ και η Ακαδημία αναγκάζεται να συνθηκολογήσει με τον «εχθρό» για να κρατηθεί ο θεσμός στη ζωή. Πωλεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο NBC και εγκαινιάζει έτσι μία νέα σχέση αγάπης - μίσους μεταξύ της μικρής και της μεγάλης οθόνης.
Προκειμένου να επαναπροσελκύσει τα πλήθη, το Χόλιγουντ απαντά στην τηλεοπτική απειλή με όλο και πιο μεγαλεπήβολες και λαμπερές παραγωγές, με καλύτερες συνθήκες προβολής και νέες τεχνικές, όπως το Cinemascope και το 3D. Η Ακαδημία προσπαθεί να ξεπεράσει το νέο της σύνδρομο και τιμά μία ανεξάρτητη ταινία βασισμένη σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, το «Μάρτι». Είναι, όμως, η μόνη μικρής κλίμακας ταινία που τιμάται τη δεκαετία αυτήν, αφού όσο περνούν τα χρόνια η Ακαδημία βραβεύει μαζικά όλο και πιο μεγάλες παραγωγές, οι οποίες έχουν κατορθώσει να φέρουν το κοινό πίσω στις αίθουσες. Τα ρεκόρ σε βραβεία Όσκαρ καταρρίπτονται από τη μια χρονιά στην άλλη, με αποκορύφωμα τα 11 βραβεία για την ταινία - μαθούθ «Μπεν Χουρ».
Πίσω, όμως, από τη λαμπερή βιτρίνα των υπερπαραγωγών, το Χόλιγουντ γίνεται πρόσφορο έδαφος για το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζόζεφ Ρ. Μακάρθι, με στόχο να απομακρύνει κάθε κομμουνιστή από τη δημόσια ζωή. Τα στούντιο περιθωριοποιούν αμέσως σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς που έχουν -ή φέρεται ότι έχουν- αριστερές πεποιθήσεις.
Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών ζητά από επιφανή μέλη της Ακαδημίας και των σωματείων να απαρνηθούν τα πιστεύω τους και δίνει «συγχωροχάρτια» σε όσους καταδίδουν συναδέλφους τους. Ένας από εκείνους που υπέκυψαν στις πιέσεις ήταν ο μεγαλύτερος ίσως σκηνοθέτης της δεκαετίας, ο Ελία Καζάν. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για την πράξη του, αλλά ποτέ δεν κατέφερε να αφαιρέσει τη βαριά σκιά της από το σημαντικότατο έργο του, το οποίο μπόρεσε να παραγάγει επειδή ακριβώς είχε συμμορφωθεί με τις επιταγές των μακαρθικών.
Η Ακαδημία φυσικά δεν προτείνει για υποψηφιότητα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες, κυρίως οι σεναριογράφοι, να κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα, και τα βραβεία να παραλαμβάνουν εικονικοί συντελεστές. Η αντικομμουνιστική υστερία υποχωρεί σταδιακά, και το 1959 η μαύρη λίστα παύει να ισχύει. Τα βαθιά σημάδια διχασμού που άφησε η εποχή αυτή στο Χόλιγουντ αποδεικνύει η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε σε μερίδα της αμερικανικής κινηματογραφικής οικογένειας η απονομή τιμητικού βραβείου στον Καζάν το 1999.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1950
Καλύτερη Ταινία
«Όλα για την Εύα» (Ντάριλ Φ. Ζανούκ)
Σκηνοθεσία
Τζόζεφ Μάνκιεβιτς («Όλα για την Εύα»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Χοσέ Φερέρ («Σιρανό ντε Μπερζεράκ»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζούντι Χόλιντεϊ («Πώς τα Kαταφέρνετε με τις Γυναίκες»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Τζορτζ Σάντερ («Όλα για την Εύα»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Τζοζεφίν Χαλ («Χάρβεϊ»)
Σενάριο
Τζόζεφ Μάνκιεβιτς («Όλα για την Εύα»)
Ιστορία και Σενάριο
Μπίλι Ουάιλντερ, Τσαρλς Μπράκετ, Ντ.Μ. Μάρσμαν Τζ. («Λεωφόρος της Δύσης»)
Ιστορία για Κινηματογραφική Ταινία
Έντνα και Έντουαρντ Ανχαλτ (Panic in the Streets)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Φραντς Γουάξμαν («Λεωφόρος της Δύσης»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Αλντοφ Ντόιτς, Ρότζερ Έντενς (Annie Get Your Gun)
Ξενόγλωσση Ταινία
Walls of Malapaga (Γαλλία/Ιταλία, Ρενέ Κλεμάν)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ντάριλ Φ. Ζανούκ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1951
Καλύτερη Ταινία
«Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» (Αρθουρ Φριντ)
Σκηνοθεσία
Τζορτζ Στίβενς («Μία Θέση στον Ήλιο»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ («Η Βασίλισσα της Αφρικής»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Βίβιαν Λι («Λεωφορείο ο Πόθος»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Καρλ Μάλντεν («Λεωφορείο ο Πόθος»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Κιμ Χάντερ («Λεωφορείο ο Πόθος»)
Σενάριο
Μάικλ Γουίλσον, Χάρι Μπράουν («Μία Θέση στον Ήλιο»)
Ιστορία και Σενάριο
Αλαν Τζέι Λέρνερ («Ένας Αμερικανός στο Παρίσι»)
Ιστορία για Κινηματογραφική Ταινία
Πολ Ντεν (Seven Days to Noon)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Φραντς Γουάξμαν («Μία Θέση στον Ήλιο»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Τζόνι Γκριν, Σαούλ Τσάπλιν («Ένας Αμερικανός στο Παρίσι»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ράσομον» (Ιαπωνία, Ακίρα Κουροσάβα)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Αρθουρ Φριντ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1952
Καλύτερη ταινία
«Όγδοο Θαύμα» (Σεσίλ Μπ. ντε Μιλ)
Σκηνοθεσία
Τζον Φορντ («O Ήσυχος Άνθρωπος»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Γκάρι Κούπερ («Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σίρλεϊ Μπουθ («Γύρνα Πίσω Μικρή Σίμπα»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Αντονι Κουίν (Βίβα Ζαπάτα)
B' Γυναικείος Ρόλος
Γκλόρια Γκρέιαμ (The Bad and the Beautiful)
Σενάριο
Τσαρλς Σνι (The Bad and the Beautiful)
Ιστορία και Σενάριο
T.E.Mπ. Κλαρκ (The Lavender Hill Mob)
Ιστορία για Κινηματογραφική Ταινία
Φρέντερικ Φρανκ, Θίοντορ Σεντ Τζον, Φρανκ Κάβετ («Όγδοο Θαύμα»)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Ντιμίτρι Τιόμκιν («Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ Αλφρεντ Νιούμαν (With a Song in My Heart)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Απαγορευμένα Παιχνίδια» (Γαλλία, Ρενέ Κλεμάν)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Σεσίλ Μπ. ντε Μιλ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1953
Καλύτερη Ταινία
«Όσο Υπάρχουν Ανθρωποι» (Μπάντι Αντλερ)
Σκηνοθεσία
Φρεντ Τσίνεμαν («Όσο Υπάρχουν Ανθρωποι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Γουίλιαμ Χόλντεν (Stalag 17)
A' Γυναικείος Ρόλος
Όντρεϊ Χέπμπορν («Διακοπές στη Ρώμη»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Φρανκ Σινάτρα («Όσο Υπάρχουν Ανθρωποι»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ντόνα Ριντ («Όσο Υπάρχουν Ανθρωποι»)
Σενάριο
Ντάνιελ Τάραντας («Όσο Υπάρχουν Ανθρωποι»)
Ιστορία και Σενάριο
Τσαρλς Μπράκετ, Γουόλτερ Ράις, Ρίτσαρντ Μπριν («Τιτανικός»)
Ιστορία για Κινηματογραφική Ταινία
Ντάλτον Τράμπο («Διακοπές στη Ρώμη»)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Μπρόνισλαου Κάπερ (Lili)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Αλφρεντ Νιούμαν (Call me Madam)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Τζορτζ Στίβενς
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1954
Καλύτερη Ταινία
«Το Λιμάνι της Αγωνίας» (Σαμ Σπίγκελ)
Σκηνοθεσία
Ελία Καζάν («Το Λιμάνι της Αγωνίας»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Μάρλον Μπράντο («Το Λιμάνι της Αγωνίας»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Γκρέις Κέλι («Η Χωριατοπούλα»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Έντμοντ Ο' Μπράιαν («Η Ξυπόλυτη Πριγκίπισσα»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Εύα Μαρί Σεντ («Το Λιμάνι της Αγωνίας»)
Σενάριο
Τζορτζ Σίτον («Η Χωριατοπούλα»)
Ιστορία και Σενάριο
Μπαντ Σούλμπεργκ («Το Λιμάνι της Αγωνίας»)
Ιστορία για Κινηματογραφική Ταινία
Φίλιπ Γιόρνταν («Σπασμένη Λόγχη»)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Ντιμίτρι Τιόμκιν (The High and the Mighty)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Αντολφ Ντόιτς, Σαούλ Τσάπλιν, Κάρμεν Τζόουνς, Χέρσελ Μπερκ Γκίλμπερτ («Επτά Νύφες για Επτά Αδέλφια»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Η Πύλη της Κολάσεως» (Ιαπωνία, Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1955
Καλύτερη Ταινία
«Μάρτι» (Χάρολντ Χεκτ)
Σκηνοθεσία
Ντέλμπερτ Μαν («Μάρτι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Έρνεστ Μποργκνάιν («Μάρτι»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Αννα Μανιάνι («Τριαντάφυλλο στο Στήθος»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Τζακ Λέμον (Mr. Roberts)
B' Γυναικείος Ρόλος
Τζο βαν Φλιτ («Ανατολικά της Εδέμ»)
Σενάριο
Πάντι Τσαγιέφσκι («Μάρτι»)
Ιστορία και Σενάριο
Γουίλιαμ Λούντβιγκ, Σόνια Λέβιεν (Interrupted Melody)
Ιστορία για Κινηματογραφική Ταινία
Ντέιβιντ Φουκς (Love Μe οr Leave Me)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Αλφρεντ Νιούμαν (Love is a Many-Splendored Thing)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Ρόμπερτ Ράσελ Μπένετ («Οκλαχόμα!»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Samurai, the Legend of Musashi (Ιαπωνία, Χιρόσι Ιναγκάακι)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1956
Καλύτερη Ταινία
«Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» (Μάικλ Τοντ)
Σκηνοθεσία
Τζορτζ Στίβενς («Ο Γίγας»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Γιουλ Μπρίνερ («Ο Βασιλιάς και Εγώ»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Ίνγκριντ Μπέργκμαν («Αναστασία»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Αντονι Κουίν («Πάθος για Ζωή»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ντόροθι Μαλόουν («Γραμμένο στον Ανεμο»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Αλμπέρ Λαμορίς («Το Κόκκινο Μπαλόνι»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Τζειμς Πο, Τζον Φάροου, Σ.Τζ. Πέρελμαν («Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες»)
Ιστορία για Κινηματογραφική Ταινία
Ντάλτον Τράμπο (The Brave One)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Βίκτορ Γιανγκ («Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Αλφρεντ Νιούμαν, Κεν Ντάρμπι («Ο Βασιλιάς και Εγώ»)
Ξενόγλωσση Ταινία
La Strada (Ιταλία, Φεντερίκο Φελίνι)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1957
Καλύτερη Ταινία
«Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» (Σαμ Σπίγκελ)
Σκηνοθεσία
Ντέιβιντ Λιν («Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Αλεκ Γκίνες («Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζόαν Γούντγουορντ («Τα Τρία Πρόσωπα της Εύας»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Ρεντ Μπάτονς («Σαγιονάρα»)
Δείτε τρέιλερ
B' Γυναικείος Ρόλος
Μιγιόσι Ουμέκι («Σαγιονάρα»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Τζορτζ Ουέλς (Designing Woman)
Διασκευασμένο Σενάριο
Πιέρ Μπουλ, Καρλ Φόρμαν, Μάικλ Γουίλσον («Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»)
Μουσική Επένδυση
Μάλκολμ Αρνολντ («Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Οι Νύχτες της Καμπίρια» (Ιταλία, Φεντερίκο Φελίνι)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1958
Καλύτερη Ταινία
«Ζιζί» (Αρθουρ Φριντ)
Σκηνοθεσία
Βιντσέντε Μινέλι («Ζιζί»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ντέιβιντ Νίβεν («Χωριστά Τραπέζια»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σούζαν Χέιγορντ («Θέλω να Ζήσω»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Μπέρι Αϊβς (The Big Country)
B' Γυναικείος Ρόλος
Γουέντι Χίλερ («Χωριστά Τραπέζια»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Νέντρικ Γιανγκ, Χάρολντ Τζέικομπ Σμιθ (The Defiant Ones)
Διασκευασμένο Σενάριο
Αλαν Τζέι Λέρνερ («Ζιζί»)
Μουσική Επένδυση
Ο Γέρος και η Θάλασσα (Ντιμίτρι Τιόμκιν)
Ξενόγλωσση Ταινία
Ο Θείος μου (Γαλλία, Ζακ Τατί)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Τζακ Γουόρνερ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1959
Καλύτερη Ταινία
«Μπεν Χουρ» (Σαμ Ζίμπαλιστ)
Σκηνοθεσία
Ουίλιαμ Ουάιλερ («Μπεν Χουρ»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τσάρλτον Ίστον («Μπεν Χουρ»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σιμόν Σινιορέ («Ανεμοστρόβιλος των Παθών»)
B' Ανδρικός Ρόλος
Χιου Γκρίφιθ («Μπεν Χουρ»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Σέλεϊ Γουίντερς («Το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Ράσελ Ράους, Κλάρενς Γκριν, Στάνλεϊ Σαπίρο, Μόρις Ρίτσλιν (Pillow Talk)
Διασκευασμένο Σενάριο
Νιλ Πάτερσον («Ανεμοστρόβιλος των Παθών»)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Μίκλος Ρόζα («Μπεν Χουρ»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Αντρέ Πρεβέν, Κεν Ντάρμπι (Porgy and Bess)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ορφέο Νέγκρο» (Γαλλία, Μαρσέλ Καμί)
1960 - 1969: Σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξυπνούν από το λήθαργο της προεδρίας του Αϊζενχάουερ και με ηγέτη το νεαρό Τζον Κένεντι ξεκινούν τη νέα δεκαετία με πολλές προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή. Ελπίδες, που όμως σύντομα θα διαψευστούν. Η προοδευτική νεολαία αναδεικνύεται σε ισχυρή κοινωνική δύναμη, αναπτύσσοντας μια εναλλακτική κουλτούρα, που έρχεται σε αντίθεση με το συντηρητισμό του Χόλιγουντ.
Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό ρεύμα κάνει την εμφάνισή του στη Γαλλία, το νουβέλ βαγκ· απαρνούμενη τις συμβατικές μεθόδους κινηματογράφησης, αποδομώντας τη γραμμική αφήγηση και ασχολούμενη με τολμηρά καθημερινά ζητήματα, η νέα κινηματογραφική γλώσσα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως στην Τσεχοσλοβακία και τη Βρετανία, όπου παίρνει τη μορφή του free cinema.
Οι επαναστατικές ιδέες των Ευρωπαίων auteurs βρίσκουν ανταπόκριση στην αμερικανική νεολαία και την Ακαδημία, και μπολιάζουν δημιουργικά το Χόλιγουντ. Τα μεγάλα στούντιο, βεβαίως, δεν σταματούν να παράγουν πλούσια «οικογενειακά» υπερθεάματα («Μέρι Πόπινς», «Η Μελωδία της Ευτυχίας», «Ωραία μου Κυρία»), σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν το αμερικανικό όνειρο, στο οποίο κανείς δεν πίστευε πια μετά τη δολοφονία του Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τις φυλετικές ταραχές στο Νότο των ΗΠΑ και τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η Ακαδημία αποδεικνύει ότι έχει ευαίσθητες κεραίες, τιμώντας τουλάχιστον με υποψηφιότητες ταινίες που καταπιάνονται με κοινωνικά προβλήματα («Ιστορία ενός Εγκλήματος», «Μάντεψε Ποιος Θα Έρθει το Βράδυ», «Λευκοί Αγγελοι, Μαύροι Αγγελοι») και ανεξάρτητους δημιουργούς όπως το Φεντερίκο Φελίνι, τον Μικελάντζελο Αντονιόνι, τον Τόνι Ρίτσαρτσον, τον Τζο Σλέσινγκερ, τον Αρθουρ Πεν, ακόμη και τον ιδιόρρυθμο και σκοτεινό Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Οι επιλογές της Ακαδημίας, διχασμένης σε δύο στρατόπεδα -των συντηρητικών και των προοδευτικών- ήταν αντιφατικές καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Όταν, όμως, το 1969 το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κερδίζει ο «Καουμπόι του Μεσονυχτίου», μια από τις κυνικότερες ταινίες για τη ζωή στα sixties, είχε πλέον καταστεί σαφές ότι το μέλλον είναι πια εδώ.
Η δεκαετία του '60 χάρισε στην Ελλάδα τις μεγαλύτερες συγκινήσεις που έχει γνωρίσει ποτέ στο θεσμό των Όσκαρ: η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Βασίλης Φωτόπουλος και ο Κώστας Γαβράς κάνουν αισθητή την ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1960
Καλύτερη ταινία
«Η Γκαρσονιέρα» (Μπίλι Ουάιλντερ)
Σκηνοθεσία
Μπίλι Ουάιλντερ («Η Γκαρσονιέρα»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Μπαρτ Λάνκαστερ (Elmer Gantry)
A' Γυναικείος Ρόλος
Ελίζαμπεθ Τέιλορ («Ζήσαμε την Αμαρτία»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Πίτερ Ουστίνοφ («Σπάρτακος»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Σίρλεϊ Τζόουνς (Elmer Gantry)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Μπίλι Ουάιλντερ («Η Γκαρσονιέρα»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ρίτσαρντ Μπρουκς (Elmer Gantry)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Έρνεστ Γκολντ («Έξοδος»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Μόρις Στάλοφ (Song Without End)
Τραγούδι
Μάνος Χατζιδάκις («Ποτέ την Κυριακή»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Η Πηγή των Παρθένων» (Σουηδία, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1961
Καλύτερη ταινία
West Side Story (Ρόμπερτ Ουάιζ)
Σκηνοθεσία
Ρόμπερτ Ουάιζ, Τζερόμ Ρόμπινς (West Side Story)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Μαξιμίλιαν Σελ («Η Δίκη της Νυρεμβέρβης»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σοφία Λόρεν («Ατιμασμένη»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζορτζ Τσακίρις (West Side Story)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ρίτα Μορένο (West Side Story)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Ουίλιαμ Ινγκ («Πυρετός στο Αίμα»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Αμπι Μαν («Η Δίκη της Νυρεμβέργης»)
Μουσική Επένδυση για Δράμα ή Κωμωδία
Χένρι Μαντσίνι («Πρόγευμα στου Τίφανις»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Σαούλ Τσάπλιν, Τζόνι Γκριν, Σιντ Ράμιν, Ίρβιν Κόσταλ (West Side Story)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Μέσα από το Σπασμένο Καθρέπτη» (Σουηδία, Ίνγκμαρ Μπεργκμαν)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Στάνλεϊ Κρέιμερ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1962
Καλύτερη ταινία
«Λόρενς της Αραβίας» (Σαμ Σπίγκελ)
Σκηνοθεσία
Ντέιβιντ Λιν («Λόρενς της Αραβίας»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Γκρέγκορι Πεκ («Σκιές στη Σιωπή»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Αν Μπάνκροφτ («Το Θαύμα της Ανν Σάλιβαν»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Εντ Μπένγκλεϊ («Το Γλυκό Πουλί της Νιότης»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Πάτι Ντιουκ («Το Θαύμα της Ανν Σάλιβαν»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Ένιο ντε Κοντσίνι, Αλφρέντο Τζιανέτι («Γάμος αλά Ιταλικά»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Χόρτον Φουτ («Σκιές στη Σιωπή»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Μορίς Ζαρ («Λόρενς της Αραβίας»)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση
Ρέι Χάιντορφ (The Music Man)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Κυριακές στη Βιλ ντ' Αβρέ» (Γαλλία, Σερζ Μπουργκινιόν)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1963
Καλύτερη ταινία
«Τομ Τζόουνς» (Τομ Ρίτσαρντσον)
Σκηνοθεσία
Τομ Ρίτσαρντσον («Τομ Τζόουνς»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Σίντνεϊ Πουατιέ («Τα Κρίνα του Αγρού»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Πατρίσια Νιλ (The Hud)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μέλβιν Ντάγκλας (The Hud)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μάργκαρετ Ράδερφορντ («Διεθνές Ξενοδοχείο»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Τζέιμς Ουέμπ («Η Κατάκτηση της Δύσης»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Τζον Όσμπουρν («Τομ Τζόουνς»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Τζον Αντισον («Τομ Τζόουνς»)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση
Αντρέ Πρεβέν («Η Τροτέζα»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«8 ½» (Ιταλία, Φεντερίκο Φελίνι)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Σαμ Σπίγκελ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1964
Καλύτερη ταινία
«Ωραία μου Κυρία» (Τζακ Ουόρνερ)
Σκηνοθεσία
Τζορτζ Κιούκορ («Ωραία μου Κυρία»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ρεξ Χάρισον («Ωραία μου Κυρία»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζούλι Αντριους («Μέρι Πόπινς»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Πίτερ Ουστίνοφ (Τοπκαπί)
B' Γυναικείος Ρόλος
Λίλα Κέντροβα («Αλέξης Ζορμπάς»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Σ.Χ. Μπαρνέτ, Πίτερ Στόουν, Φρανκ Τάρλοφ (Father Goose)
Διασκευασμένο Σενάριο
Έντουαρντ Ανχαλτ (Μπέκετ)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Ρίτσαρντ Σέρμαν, Ρόμπερτ Σέρμαν («Μέρι Πόπινς»)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση
Αντρέ Πρεβέν («Ωραία μου Κυρία»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Χθες, Σήμερα, Αύριο (Ιταλία, Βιτόριο ντε Σίκα)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1965
Καλύτερη ταινία
«Η Μελωδία της Ευτυχίας» (Ρόμπερτ Ουάιζ)
Σκηνοθεσία
Ρόμπερτ Ουάιζ («Η Μελωδία της Ευτυχίας»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Λι Μάρβιν («Κατ Μπαλού»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζούλι Κρίστι («Ντάρλινγκ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μάρτιν Μπάλσαμ («Χίλιοι Κλόουν»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Σέλεϊ Ουίντερς («Ένα Κομμάτι Ουρανός)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Φρέντερικ Ράφαελ («Ντάρλινγκ»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ρόμπερτ Μπολτ («Δόκτωρ Ζιβάγκο»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Μορίς Ζαρ («Δόκτωρ Ζιβάγκο»)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση
Ίρβιν Κόσταλ («Η Μελωδία της Ευτυχίας»)
Ξενόγλωσση ταινία
«Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» (Τσεχοσλοβακία, Γιαν Καντάρ)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ουίλιαμ Ουάιλερ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1966
Καλύτερη ταινία
«Ο Ανθρωπος για Όλες τις Εποχές» (Φρεντ Τσίνεμαν)
Σκηνοθεσία
Φρεντ Τσίνεμαν («Ο Ανθρωπος για Όλες τις Εποχές»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Πολ Σκόφιλντ («Ο Ανθρωπος για Όλες τις Εποχές»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Ελίζαμπεθ Τέιλορ («Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Ουόλτερ Ματάου («Ένας Υπέροχος Απατεώνας»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Σάντι Ντένις («Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Κλοντ Λελούς, Πιερ Γιτερχόβεν («Ένας Αντρας και μια Γυναίκα»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ρόμπερτ Μπολτ («Ο Ανθρωπος για Όλες τις Εποχές»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Τζον Μπάρι («Γεννημένη Ελεύθερη»)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση
Κεθ Χορν (A Funny Thing happened on the Way to the Forum)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ένας Αντρας και μια Γυναίκα» (Γαλλία, Κλοντ Λελούς)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ρόμπερτ Ουάιζ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1967
Καλύτερη ταινία
«Η Ιστορία ενός Εγκλήματος» (Ουόλτερ Μίρις)
Σκηνοθεσία
Μάικ Νίκολς («Ο Πρωτάρης»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ροντ Στάιγκερ («Η Ιστορία ενός Εγκλήματος»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Κάθριν Χέπμπορν («Μάντεψε Ποιος θα Έρθει το βράδυ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζορτζ Κένεντι («Ο Μεγάλος Δραπέτης»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Εστέλ Πάρσονς («Μπόνι και Κλάιντ»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Ουίλιαμ Ρόουζ («Μάντεψε Ποιος θα Έρθει το Βράδυ»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Στέρλινγκ Σίλιφαλντ («Η Ιστορία ενός Εγκλήματος»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Έλμερ Μπερνστάιν (Thorougly Modern Millie)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση
Αλφρεντ Νιούμαν, Κεν Ντάρμπι («Κάμελοτ»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Ο Ανθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν (Τσεχοσλοβακία, Γίρι Μέντζελ)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Αλφρεντ Χίτσκοκ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1968
Καλύτερη ταινία
«Όλιβερ!» (Τζον Γουλφ)
Σκηνοθεσία
Κάρολ Ριντ (Όλιβερ!)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Κλιφ Ρόμπερτσον («Τσάρλι»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Μπάρμπρα Στρέιζαντ: «Ένα Αστείο Κορίτσι»
Κάθριν Χέπμπορν: «Το Λιοντάρι του Χειμώνα»
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζακ Αλμπερτσον («Το Θέμα ήταν τα Τριαντάφυλλα»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ρουθ Γκόρντον («Το Μωρό της Ρόζμαρι»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Μελ Μπρουκς (The Producers)
Διασκευασμένο Σενάριο
Τζέιμς Γκόλντμαν («Το Λιοντάρι του Χειμώνα»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Τζον Μπάρι («Το Λιοντάρι του Χειμώνα»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Τζον Γκριν («Όλιβερ!»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Πόλεμος και Ειρήνη» (ΕΣΣΔ, Σεργκέι Μποντάρτσουκ)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1969
Καλύτερη ταινία
«Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου» (Τζερόμ Χέλμαν)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζον Γουέιν («Αληθινό Θράσος»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Μάγκι Σμιθ («Η μις Μπρόντι στο Ανθος της Ηλικίας της»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζιν Γιανγκ («Σκοτώνουν τα Αλογα όταν Γεράσουν»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Γκόλντι Χον («Το Λουλούδι του Κάκτου»)
Σκηνοθεσία
Τζον Σλέσινγκερ («Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου»)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
Ουίλιαμ Γκόλντμαν («Οι Δύο Ληστές»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ουάλντο Σολτ («Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Μπερτ Μπάκαρακ («Οι Δύο Ληστές»)
Μουσική Επένδυση για Μιούζικαλ
Λένι Χέιτον, Λάιονελ Νιούμαν (Hello Dolly!)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ζ» (Αλγερία, Κώστας Γαβράς)
1970 - 1979: Η πολιτική δεκαετία
Η δεκαετία αρχίζει διστακτικά για το Χόλιγουντ, καθώς όλο και λιγότεροι Αμερικανοί προσέρχονται στις κινηματογραφικές αίθουσες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναζητούν εναγωνίως τρόπο για να κερδίσουν το κοινό. Την πιο κρίσιμη στιγμή, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταφτάνει στο Χόλιγουντ ως από μηχανής θεός, σπάει ταμεία με το τρίωρο γκανγκστερικό του έπος «Ο Νονός», κερδίζει την Ακαδημία και αποδεικνύει ότι το σινεμά πάντα θα προσελκύει θεατές όταν οι ταινίες έχουν ψυχή.
Το σύνθημα του Κόπολα αγγίζει αμέσως τον Μάρτιν Σκορτσέζε, ο οποίος καταπιάνεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία μετά τη διάψευση των ελπίδων που είχαν γεννήσει τα '60s και καθιερώνεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της εποχής του με τη σκοτεινή ταινία - πρόκληση, «O Ταξιτζής».
Τα ταραχώδη γεγονότα της δεκαετίας, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ και το αμερικανικό «Βατερλό» στο Βιετνάμ, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για το κίνημα των χίπις που πλέον κάνει αισθητή την παρουσία του στο Χόλιγουντ. Παράλληλα, επιφανή πρόσωπα του Χόλιγουντ εξαπολύουν εκστρατεία κατά του πολέμου και σύντομα τίθενται στο περιθώριο από τη συντηρητική Ακαδημία. Το «Όλοι οι Ανθρωποι του Προέδρου», το φιλμ που τόλμησε να γυρίσει το 1976 ο Αλαν Πάκιουλα, με ήρωες τους δύο δημοσιογράφους που με τις έρευνές τους έριξαν τον προέδρο Νίξον από την εξουσία, αντιμετωπίζει προβλήματα διανομής, αλλά καταφέρνει τελικά να διεκδικήσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Προς το τέλος της δεκαετίας, όταν πια αρχίζουν να επουλώνονται τα βαθιά τραύματα που έχει αφήσει στην αμερικανική κοινωνία το Βιετνάμ, το Χόλιγουντ δημιουργεί τις πρώτες του ταινίες για τα αιματηρά γεγονότα σε αυτήν τη γωνιά της Ασίας, εκφράζοντας τόσο αυτούς που θεωρούν τους Αμερικανούς μοναδικά θύματα της περιπέτειας αυτής («Ο Ελαφοκυνηγός») όσο και εκείνους που δεν βλέπουν νικητές και ηττημένους παρά μόνον τη δυστυχία την οποία προκαλεί ο πόλεμος («Ο Γυρισμός»).
Σε ένα διαφορετικό κλίμα βρίσκονται ο Τζορτζ Λούκας και το παιδί - θαύμα της δεκαετίας, ο νεαρός τότε Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι δύο σκηνοθέτες - παραγωγοί αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από την Ακαδημία γιατί ουσιαστικά χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη ιστορίες που στο παρελθόν θα γίνονταν αξιοπρεπή b movies, αλλά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της περασμένης γενιάς δημιουργούν μαγευτικά παραμύθια, εντυπωσιάζοντας το κοινό με πρωτοποριακά και πανάκριβα ειδικά εφέ. Η δουλειά των δύο οραματιστών δημιουργών θέτει τα θεμέλια του σημερινού συστήματος παραγωγής του Χόλιγουντ, όπου οι ταινίες αποτελούν το πυρήνα της διαρκώς διευρυνόμενης και πιο προσοδοφόρας αγοράς του θεάματος.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1970
Καλύτερη ταινία
«Πάτον» (Φρανκ ΜακΚάρθι)
Σκηνοθεσία
Φράνκλιν Σάφνερ («Πάτον»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζορτζ Σ. Σκοτ («Πάτον»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Γκλέντα Τζάκσον («Ερωτευμένες
Γυναίκες»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζον Μιλς («Η Κόρη του Ράιν»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Έλεν Χέιζ («Διεθνές Αεροδρόμιο»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ενμουντ Νορθ
(«Πάτον»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ρίτσαρντ Λάρντνερ Τζούνιορ (ΜΑSH)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Φράνσις Λάι (Love Story)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Υπεράνω Πάσης Υποψίας» (Ιταλία, Έλιο
Πέτρι)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1971
Καλύτερη ταινία
«Ανθρωπος από τη Γαλλία» (Φίλιπ ντ'
Ανόνι)
Σκηνοθεσία
Ουίλιαμ Φρίντκιν («Ανθρωπος από τη
Γαλλία»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζιν Χάκμαν («Ανθρωπος από τη
Γαλλία»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζέιν Φόντα («Η Εξαφάνιση»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μπεν Τζόνσον («Τελευταία Παράσταση»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Κλόρις Λίτσμαν («Τελευταία
Παράσταση»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Πάντι Τσαγιέφκσι («Ένα Τρελό
Νοσοκομείο»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Έρνεστ Τάιντιμαν («Ανθρωπος από τη
Γαλλία»)
Πρωτότυπη Μουσική
Επένδυση για Δράμα
Μισέλ Λεγκράν («Το Καλοκαίρι του '42»)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση και Πρωτότυπο Τραγούδι
Τζον Ουίλιαμς («Ο Βιολιστής στη Στέγη»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ο Κήπος των Φίτζι Κοντίνι» (Ιταλία,
Βιτόριο ντε Σίκα)
Τιμητικό Βραβείο
Τσάρλι Τσάπλιν
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1972
Καλύτερη ταινία
«Ο Νονός» (Αλμπερτ Ράνι)
Σκηνοθεσία
Μπομπ Φόσι («Καμπαρέ»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Μάρλον Μπράντο («Ο Νονός»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Λάιζα Μινέλι («Καμπαρέ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζόελ Γκρέι («Καμπαρέ»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Αϊλίν Έκχαρτ («Οι Πεταλούδες Είναι
Ελεύθερες»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Τζέρεμι Λάρνερ («Ο Υποψήφιος»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Μάριο Πούτζο, Φράνσις Φορντ Κόπολα
(«Ο Νονός»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Τσαρλι Τσάπλιν, Ρέιμοντ Ρας, Λάρι Ράσελ
(«Τα Φώτα της Ράμπας»)
Διασκευασμένη Μουσική Επένδυση και Πρωτότυπο Τραγούδι
Ραλφ Μπερνς («Καμπαρέ»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας»
(Γαλλία, Λουίς Μπουνιουέλ)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1973
Ταινία «Το Κεντρί» (Τόνι Μπιλ, Μάικλ και Τζούλια Φίλπις)
Σκηνοθεσία
Τζορτζ Ρόι Χιλ («Το Κεντρί»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζακ Λέμον («Σώστε τον Τίγρη»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Γκλέντα Τζάκσον («Απιστία με
Αξιοπρέπεια»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζον Χάουζμαν (The Paper Chase)
B' Γυναικείος Ρόλος
Τατούμ Ο'Νιλ («Χάρτινο Φεγγάρι»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Ντέιβιντ Γουόρντ («Το Κεντρί»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι («Ο Εξορκιστής»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Μάρβιν Χάκλις («Τα Καλύτερά μας
Χρόνια»)
Πρωτότυπο Τραγούδι ή Διασκευασμένη Μουσική
Μάρβιν Χάκλις («Το Κεντρί»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Αμερικανική Νύχτα» (Γαλλία, Φρανσουά
Τριφό)
Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Λόρενς Γουέινγκαρτεν
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1974
Ταινία
«Ο Νονός ΙΙ» (Φράνσις Φορντ Κόπολα)
Σκηνοθεσία
Φράνσις Φορντ Κόπολα («Ο Νονός ΙΙ»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Αρτ Κάρνεϊ («Χάρι και Τόντο»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Έλεν Μπέρνστιν («Η Αλίκη δεν Μένει πια Εδώ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Ρόμπερτ ντε Νίρο («Ο Νονός ΙΙ»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ίνγκριντ Μπέργκμαν («Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Ρόμπερτ Τάουνι («Τσάιναταουν»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μάριο Πούτζο («Ο
Νονός ΙΙ»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Νίνο Ρότα, Καρμάιν Κόπολα («Ο Νονός ΙΙ»)
Πρωτότυπο Τραγούδι ή Διασκευασμένη Μουσική
Νέλσον Ριντλ («Ο Υπέροχος Γκάτσμπι»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Αμαρκορντ» (Ιταλία, Φεντερίκο Φελίνι)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1975
Ταινία
«Στη Φωλιά του Κούκου» (Σαούλ Ζάεντς,
Μάικλ Ντάγκλας)
Σκηνοθεσία
Μίλος Φόρμαν («Στη Φωλιά του Κούκου»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζακ Νίκολσον («Στη Φωλιά του Κούκου»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Λουίζ Φλέτσερ («Στη Φωλιά του Κούκου»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζορτζ Μπερνς («Tα Αγόρια του Ήλιου»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Λι Γκραντ (Shampoo)
Πρωτότυπο Σενάριο
Φρανκ Πίρσον («Σκυλίσια Μέρα»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Λόρενς Χάουμπεν, Μπο Γκλόντμαν («Στη
Φωλιά του Κούκου»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Τζον Ουίλιαμς («Τα Σαγόνια του
Καρχαρία»)
Πρωτότυπο Τραγούδι ή Διασκευασμένη Μουσική
Λέοναρντ Ρόζενμαν («Μπάρι Λίντον»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Dersu Uzala (EΣΣΔ, Ακίρα Κουροσάβα)
Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Μέρβιν ΛιΡόι
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1976
Ταινία
«Ρόκι» (Ίρβιν Γουίνκλερ, Ρόμπερτ
Τσάρτοφ)
Σκηνοθεσία
Τζον Αβιλντσεν («Ρόκι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Πίτερ Φιντς («Το Δίκτυο»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Φέι Ντάναγουεϊ («Το Δίκτυο»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζέισον Ρόμπαρτς («Όλοι οι Ανθρωποι του Προέδρου»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μεατρίς Στρέιτ («Το Δίκτυο»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Πάντι Τσαγιέφσκι («Το Δίκτυο»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ουίλιαμ Γκόλντμαν («Όλοι οι Ανθρωποι του Προέδρου»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Τζέρι Γκόλντσμιθ («Η Προφητεία»)
Πρωτότυπο Τραγούδι και Διασκευή του ή Διασκευασμένη Μουσική
Λέοναρντ Ρόζενμαν («Βound for Glory»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Μαύρο και Άσπρο σε Χρώματα» (Ακτή
Ελεφαντοστού, Ζαν Ζακ Ανό)
Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Πάντρο Μπέρμαν
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1977
Ταινία
«Νευρικός Εραστής» (Τσαρλς Τζόφι)
Σκηνοθεσία
Γούντι Aλεν («Νευρικός Εραστής»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ρίτσαρντ Ντρέιφους («Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Νταϊάν Κίτον («Νευρικός Εραστής»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζέισον Ρόμπαρντς («Τζούλια»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Βανέσα Ρεντγκρέιβ («Τζούλια»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Γούντι Aλεν («Νευρικός Εραστής»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Αλβιν Σάρτζεντ («Τζούλια»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Τζον Ουίλιαμς («Ο Πόλεμος των Aστρων»)
Πρωτότυπο Τραγούδι και Διασκευή του ή Διασκευασμένη Μουσική
Τζόναθαν Τούνικ (Α Little Night Music)
Ξενόγλωσση Ταινία
Madame Rosa (Γαλλία, Μοσέ Μιζράχι)
Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ουόλτερ Μίρις
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1978
Ταινία
«Ο Ελαφοκυνηγός» (Μπάρι Σπάικινγκς)
Σκηνοθεσία
Μάικλ Τσιμίνο («Ο Ελαφοκυνηγός»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Γιόν Βόιτ («Ο Γυρισμός»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζέιν Φόντα («Ο Γυρισμός»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Κρίστοφερ Ουόκεν («Ο Ελαφοκυνηγός»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μάγκι Σμιθ («Σουίτα στην Καλιφόρνια»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Όλιβερ Στόουν («Το Εξπρές του
Μεσονυκτίου»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Νάνσι Ντάουν («Ο Γυρισμός»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Τζόρτζιο Μόροντερ («Το Εξπρές του
Μεσονυκτίου»)
Πρωτότυπο Τραγούδι και Διασκευή του ή Διασκευασμένη Μουσική
Τζον Ρενζέτι (Τhe Buddy Holly Story)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ετοιμάστε τα Μαντήλια σας» (Γαλλία, Μπερτράν Μπλιέ)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1979
Ταινία
«Κράμερ εναντίον Κράμερ» (Στάνλεϊ Τζάφι)
Σκηνοθεσία
Ρόμπερτ Μπέντον («Κράμερ εναντίον Κράμερ»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ντάστιν Χόφμαν («Κράμερ εναντίον Κράμερ»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σαλ Φιλντ («Νόρμα Ρέι»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μέλβιν Ντάγκλας («Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μέριλ Στριπ («Κράμερ εναντίον Κράμερ»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Στιβ Τέσιτς (Breaking Away)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ρόμπερτ Μπέντον («Κράμερ εναντίον Κράμερ»)
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση για Δράμα
Ζορζ Ντελρί (A Little Romance)
Πρωτότυπο Τραγούδι και Διασκευή του ή Διασκευασμένη Μουσική
Ραλφ Μπερνς («Η Παράσταση Αρχίζει»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Το Ταμπούρλο» (Δυτική Γερμανία,
Φόλκερ Σλέντορφ)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ρέι Σταρκ
1980 - 1989: Επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες
Η δεκαετία του '80 για τον κινηματογράφο είναι μάλλον μία περίοδος χωρίς ταυτότητα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταβατική. Στο πολιτικό προσκήνιο της Αμερικής πρωταγωνιστεί ο πάλαι ποτέ ηθοποιός Ρόναλντ Ρίγκαν, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οποίου έγινε απόπειρα επαναφοράς των παλιών αξιών του τριπτύχου «πατρίδα - θρησκεία - οικογένεια».
Ο κινηματογράφος ως ανάκλαση των κοινωνικών καταστάσεων μέσα στη δεκαετία του '80 φαίνεται ότι αναζητεί προσανατολισμό, και οι ταινίες -είτε συμμετείχαν στις οσκαρικές κούρσες είτε όχι- έμοιαζαν να μην ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Η δεκαετία αυτή, κατά την οποία η εισβολή της τεχνολογίας άλλαξε την αμερικανική πραγματικότητα, γέννησε τον άκρατο ανταγωνισμό. Έγινε η δεκαετία του «εγώ», γεγονός που είχε αντανάκλαση και στη μεγάλη οθόνη.
Οικογενειακά δράματα, όπως οι «Συνηθισμένοι Ανθρωποι» και οι «Σχέσεις Στοργής», αθλητικά χρονικά, όπως «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», αλλά και υπερπαραγωγές, όπως τα «Γκάντι», «Αμαντέους», «Πέρα από την Αφρική» και «Τελευταίος Αυτοκράτορας», που πρωτοστάτησαν στη συγκομιδή των Όσκαρ, δίνουν το στίγμα μιας δεκαετίας χωρίς θεματικό άξονα αλλά ούτε και αισθητική σύμπνοια.
Τα '80s ανέδειξαν μια νέα γενιά ηθοποιών, όπως οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Μισέλ Φάιφερ, Μέριλ Στριπ, Τζέσικα Λανγκ, Χάρισον Φορντ, Σιγκούρνι Ουίβερ, Κάθλιν Τέρνερ, Γκλεν Κλόουζ, των οποίων το κασέ ανεβαίνει στα ύψη.
Την ίδια δεκαετία, όμως, η ζωή αλλάζει εξαιτίας της εμφάνισης του ιού του AIDS. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, και στην κοινωνία επιβεβαιώνεται η αξία της συζυγικής πίστης, ως επιστέγασμα του πουριτανισμού και του συντηρητισμού. Έτσι, ενώ η ασθένεια μετατρέπεται σε επιδημία, αρχίζουν να χάνουν τη μάχη τα πρώτα διάσημα ονόματα του σταρ σίστεμ, και οι χολιγουντιανές ταινίες μεταλαμπαδεύουν μηνύματα υπέρ της μονογαμίας.
Παράλληλα, τα μεγάλα στούντιο πάσχουν από έλλειψη κεφαλαίων και πολλές ταινίες οδηγούνται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως η διάσημη υπερπαραγωγή «Η Πύλη της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο. Ως εκ τούτου, το Χόλιγουντ στρέφει την προσοχή του σε μεγάλους ιδιωτικούς φορείς για να χρηματοδοτεί τα προϊόντα του αλλά και να ενισχύει τις εταιρείες.
Πολλοί Ευρωπαίοι σκηνοθέτες μετακομίζουν στο Χόλιγουντ, και οι περισσότεροι έχουν λησμονήσει πλέον ότι οι Αλαν Πάρκερ, Νίκολας Ρεγκ και Ρίτσαρντ Ατέμπορο είναι Βρετανοί και ο Πίτερ Ουίαρ Αυστραλός. Όλοι αυτοί οι μη Αμερικανοί δημιουργοί που προτάθηκαν ή απέσπασαν Όσκαρ το κατάφεραν για ταινίες χρηματοδοτημένες από αμερικανικά κεφάλαια.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1980
Καλύτερη Ταινία
«Συνηθισμένοι Ανθρωποι»
Σκηνοθεσία
Ρόμπερτ Ρέντφορντ («Συνηθισμένοι
Ανθρωποι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ρόμπερτ ντε Νίρο («Οργισμένο Είδωλο»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σίσι Σπέισεκ («Η Κόρη του
Ανθρακωρύχου»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τίμοθι Χάτον («Συνηθισμένοι Ανθρωποι»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μέρι Στινμπέργκεν («Μέλβιν και
Χάουαρντ»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Μπο Γκόλντμαν («Μέλβιν και Χάουαρντ»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Αλβιν Σάρτζεντ («Συνηθισμένοι
Ανθρωποι»)
Μουσική
Μάικλ Γκορ («Στον Πυρετό της Δόξας»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Η Μόσχα δεν Πιστεύει στα Δάκρυα»
(ΕΣΣΔ, Βλαντιμίρ Μένσοφ)
Ειδικά βραβεία
Χένρι Φόντα, Φρεντ Χάινς
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1981
Καλύτερη Ταινία
«Oι Δρόμοι της Φωτιάς»
Σκηνοθεσία
Ουόρεν Μπίτι («Οι Κόκκινοι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Χένρι Φόντα («Στη Χρυσή Λίμνη»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Κάθριν Χέπμπορν («Στη Χρυσή Λίμνη»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζον Γκίλγουντ («Αρθουρ»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μορίν Στέιπλετον («Οι Κόκκινοι»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Κόλιν Ουέλαντ («Oι Δρόμοι της Φωτιάς»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Έρνεστ Τόμπσον («Στη Χρυσή Λίμνη»)
Μουσική
Βαγγέλης Παπαθανασίου («Oι Δρόμοι της
Φωτιάς»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Μεφίστο» (Ουγγαρία, Ίστβαν Σάμπο)
Ειδικό βραβείο
Μπάρμπαρα Στάνγουικ
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Αλμπερτ Μπρόκολι
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1982
Καλύτερη Ταινία
«Γκάντι»
Σκηνοθεσία
Ρίτσαρντ Ατένμπορο («Γκάντι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Μπεν Κίνγκσλεϊ («Γκάντι»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Μέριλ Στριπ («Η Εκλογή της Σόφι»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Λούις Γκόσετ Τζ. («Ιπτάμενος και
Τζέντλεμαν»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Τζέσικα Λανγκ («Τούτσι»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Τζον Μπράιλι («Γκάντι»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Κώστας Γαβράς, Ντόναλντ Στιούαρτ («Ο
Αγνοούμενος»)
Μουσική
Τζον Ουίλιαμς («Ε.Τ. ο Εξωγήινος»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Volver a Empezar (Ισπανία, Xoσέ Λουίς
Γκαρσία)
Τιμητικό βραβείο
Μίκι Ρούνεϊ
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Αλμπερτ Μπρόκολι
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1983
Καλύτερη Ταινία
«Σχέσεις Στοργής»
Σκηνοθεσία
Τζέιμς Λ. Μπρουκς («Σχέσεις Στοργής»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ρόμπερτ Ντιβάλ («Τρυφερές Σχέσεις»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σίρλεϊ ΜακΛέιν («Σχέσεις Στοργής»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζακ Νίκολσον («Σχέσεις Στοργής»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Λίντα Χαντ («Επικίνδυνα Χρόνια»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Χόρτον Φουτ («Σχέσεις Στοργής»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Τζέιμς Λ. Μπρουκς («Σχέσεις Στοργής»)
Μουσική
Μπιλ Κόντι («Οι Κατάλληλοι Ανθρωποι»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Φάνι και Αλέξανδρος» (Σουηδία, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν)
Τιμητικό Βραβείο
Χαλ Ρόουτς
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1984
Καλύτερη Ταινία
«Aμαντέους»
Σκηνοθεσία
Μίλος Φόρμαν («Αμαντέους»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Φράνσις Μάρεϊ Αμπρααμ («Αμαντέους»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σάλι Φιλντ («Για Μια Θέση στην Καρδιά»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Χέινγκ Νγκορ («Κραυγές στη Σιωπή»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Πέγκι Ασκροφτ («Το Πέρασμα στην Ινδία»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Ρόμπερτ Μπέντον («Για Μια Θέση στην Καρδιά»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Πίτερ Σάφερ («Αμαντέους»)
Μουσική
Μορίς Ζαρ («Το Πέρασμα στην Ινδία»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Dangerous Moves (Ελβετία, Ρίτσαρντ
Ντέμπο)
Τιμητικό Βραβείο
Τζέιμς Στιούαρτ, National Endowment for
the Arts
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1985
Καλύτερη Ταινία
«Πέρα από την Αφρική»
Σκηνοθεσία
Σίντνεϊ Πόλακ («Πέρα από την Αφρική»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ουίλιαμ Χαρτ («Το Φιλί της Γυναίκας -
Αράχνης»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζέραλντιν Πέιτζ («Ταξίδι στο
Μπάουντιφουλ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Ντον Αμίτσι («Κοκούν»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Αντζέλικα Χιούστον («Η Τιμή των Πρίτζι»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Ουίλια Κέλεϊ, Πάμελα και Ερλ Ουάλας
(«Μάρτυρας Εγκλήματος»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Κερτ Λούντκε («Πέρα από την Αφρική»)
Μουσική
Τζον Μπάρι («Πέρα από την Αφρική»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Η Επίσημη Ιστορία» (Αργεντινή, Λουίς Πουέντζο)
Ειδικά Βραβεία
Πολ Νιούμαν, Αλεξ Νορθ, Τζον Ουίτνεϊ Σίνιορ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1986
Καλύτερη Ταινία
«Πλατούν»
Σκηνοθεσία
Όλιβερ Στόουν («Πλατούν»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Πολ Νιούμαν («Το Χρώμα του Χρήματος»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Μαρλί Μάτλιν («Παιδιά ενός Κατώτερου
Θεού»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μάικλ Κέιν («Η Χάνα και οι Αδελφές της»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Νταϊάν Ουίστ («Η Χάνα και οι Αδελφές
της»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Γούντι Αλεν («Η Χάνα και οι Αδελφές
της»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ρουθ Πρόερ Τζαμπβάλα («Δωμάτιο με
Θέα»)
Μουσική
Χέρμπι Χάνκοκ («Μετά τα Μεσάνυχτα»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Τhe Assault (Ολλανδία, Φονς
Ραντεμάκερς)
Ειδικά Βραβεία
Ραλφ Μπελάμι, Ε.Μ. Λιούις
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Στίβεν Σπίλμπεργκ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1987
Καλύτερη Ταινία
«O Tελευταίος Αυτοκράτορας»
Σκηνοθεσία
Μπερνάρντο Μπερτολούτσι («Ο Τελευταίος
Αυτοκράτορας»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Μάικλ Ντάγκλας (Wall Street)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σερ («Κάτω από τη Λάμψη του
Φεγγαριού»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Σον Κόνερι («Οι Αδιάφθοροι»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ολυμπία Δουκάκη («Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ («Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Μαρκ Πέπλοου, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι («Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας»)
Μουσική
Ρουίτσι Σακαμότο, Ντέιβιντ Μπερν («Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Η Γιορτή της Μπαμπέτ» (Δανία, Γκάμπριελ Αξελ)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Μπίλι Ουάιλντερ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1988
Kαλύτερη ταινία: «Aνθρωπος της
Βροχής»
Σκηνοθεσία
Μπάρι Λέβινσον («Aνθρωπος της
Βροχής»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ντάστιν Χόφμαν («Aνθρωπος της
Βροχής»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζόντι Φόστερ («Οι Κατηγορούμενοι»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Κέβιν Κλάιν («Ένα Ψάρι που το Έλεγαν
Ουάντα»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Τζίνα Ντέιβις («Αταίριαστοι Εραστές»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Ρόναλντ Μπας, Μπάρι Μόροου («Aνθρωπος της Βροχής»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Κρίστοφερ Χάμπτον («Επικίνδυνες
Σχέσεις»)
Μουσική
Ντέιβ Γκρούσιν («Μιλάγκρο»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Πέλε, ο Κατακτητής» (Δανία, Μπιλ
Όγκουστ)
Ειδικό Βραβείο
National Film Board of Canada, Eastman
Kodak
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1989
Καλύτερη Ταινία
«Ο Σοφέρ της Κυρίας Νταίζη»
Σκηνοθεσία
Όλιβερ Στόουν («Γεννημένος την 4η
Ιουλίου»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ντάνιελ Ντέι Λιούις («Το Αριστερό μου
Πόδι»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζέσικα Τάντι («Ο Σοφέρ της Κυρίας
Νταίζη»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Ντένζελ Ουάσινγκτον («Γκλόρι»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μπρέντα Φρίκερ («Το Αριστερό μου Πόδι»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Τομ Σούλμαν («Ο Κύκλος των Χαμένων
Ποιητών»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Αλφρεντ Ούρι («Ο Σοφέρ της Κυρίας
Νταίζη»)
Μουσική
Αλαν Μένκεν («Η Μικρή Γοργόνα»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Σινεμά ο Παράδεισος» (Ιταλία, Τζουζέπε Τορνατόρε)
Ειδικά Bραβεία
Ακίρα Κουροσάβα, Εngineering Commitees of the Society of Motion Pictures and Television
1990-1999: Στροφή στην υπερπαραγωγή
Κατά τη δεκαετία του '90 πραγματοποιείται μία θεαματική επιστροφή στην κινηματογραφική υπερπαραγωγή. Τα μισά από τα φιλμ που κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας ήταν πολυέξοδα project μεγάλης διάρκειας, με πολλούς κομπάρσους, επιτελεία γνωστών και ακριβοπληρωμένων ηθοποιών και με τελειοποιημένη χρήση των ειδικών εφέ και της ψηφιακής τεχνολογίας. Braveheart, «Χορεύοντας με τους Λύκους», «Η Λίστα του Σίντλερ» και φυσικά ο «Τιτανικός» είναι μερικοί τίτλοι που δίνουν το στίγμα της δεκαετίας αυτής. Ήταν ταινίες που «σάρωσαν» τα βραβεία, συγκεντρώνοντας Όσκαρ στις μεγάλες βασικές κατηγορίες -άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των νικητριών ταινιών της δεκαετίας.
Παράλληλα με την υπερπαραγωγή έρχεται από την Ακαδημία η επίσημη αναγνώριση του ανεξάρτητου φιλμ, με σταυροφόρο εταιρεία τη Miramax, της οποίας οι ταινίες «Ο Ταχυδρόμος» και «Αγγλος Ασθενής» μπαίνουν δυναμικά στις υποψηφιότητες και κερδίζουν βραβεία, ενώ απογειώνονται οι κατηγορίες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, των κοστουμιών και του μακιγιάζ που παίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο στο αισθητικό αποτέλεσμα των κινηματογραφικών προϊόντων.
Η δεκαετία σηματοδοτεί, επίσης, την επιστροφή της βρετανικής απειλής, όχι μόνο στις οσκαρικές αναμετρήσεις αλλά και στα ταμεία, κάτι που είχε συμβεί πολύ έντονα τη δεκαετία του '40, οπότε ο Λόρενς Ολίβιε, άξιος εκπρόσωπος της άλλης ομόγλωσσης πλευράς του Ατλαντικού, σάρωνε με τις επιτυχίες του τα βραβεία και είχε εμπορική απήχηση. Ταινίες βρετανικές, όπως «Μαγεμένος Απρίλης», «Το Παιχνίδι των Λυγμών», «Αντρες με τα Όλα τους», «Μυστικά και Ψέματα», «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ», «Το Ψάρι του Πάθους», σημείωσαν εμπορική επιτυχία και τιμήθηκαν από την Ακαδημία με υποψηφιότητες και βραβεία.
Μέσα στα '90s έχουμε δύο σημαντικά γουέστερν, με το «Χορεύοντας με τους Λύκους» του Κέβιν Κόστνερ και το «Ασυγχώρητοι» του Κλιντ Ίστγουντ -και οι δύο νικήτριες το 1990 και το 1992 αντίστοιχα- να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ξεχασμένη πλευρά της Αμερικής. Παράλληλα, για πρώτη φορά βραβεύεται με Όσκαρ καλύτερης ταινίας ένα θρίλερ τρόμου, «Η Σιωπή των Αμνών» του Τζόναθαν Ντέμι, και συγχρόνως γίνεται η πρώτη που βγήκε σε βίντεο πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των Όσκαρ.
Αναμφισβήτητα, ο άνθρωπος που σημάδεψε τα '90s είναι ο δαιμόνιος Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος κέρδισε δύο βραβεία σκηνοθεσίας το 1993 και το 1998, ίδρυσε μαζί με τους πιστούς του φίλους την εταιρεία παραγωγής Dreamworks και προσέφερε στο φιλοθεάμον κοινό τη «Λίστα του Σίντλερ», μία ταινία που απεικόνισε τη φρίκη της εβραϊκής γενοκτονίας, οι ασπρόμαυρες εικόνες της οποίας ανήκουν πλέον στην παγκόσμια κινηματογραφική ανθολογία.
Στην ίδια ανθολογία ανήκει και το μέγιστο κινηματογραφικό επίτευγμα της δεκαετίας που δεν είναι άλλο από τον «Τιτανικό», την ταινία που ισοφάρισε τα ρεκόρ των «Μπεν Χουρ» σε βραβεία και το «Όλα για την Εύα» σε υποψηφιότητες, μυθοποίησε το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Ουίνσλετ - Ντι Κάπριο και έγινε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1990
Καλύτερη Ταινία
«Χορεύοντας με τους Λύκους»
Σκηνοθεσία
Κέβιν Κόστνερ («Χορεύοντας με τους
Λύκους»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζέρεμι Αϊρονς («Το Γύρισμα της Τύχης)
A' Γυναικείος Ρόλος
Κάθι Μπέιτς («Μίζερι»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζο Πέσι («Τα Καλά Παιδιά»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Γούπι Γκόλντμπεργκ («Αόρατος Εραστής»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Μπρους Τζόελ Ρούμπιν («Αόρατος
Εραστής»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Μάικλ Μπλέικ («Χορεύοντας με τους
Λύκους»)
Μουσική
Τζον Μπάρι («Χορεύοντας με τους
Λύκους»)
Ξενόγλωσση Ταινία
Journey of Hope (Ελβετία, Ξαβιέ Κολέρ)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ντέιβιντ Μπράουν, Ρίτσαρντ Ζάνουκ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1991
Καλύτερη Ταινία
«Η Σιωπή των Αμνών»
Σκηνοθεσία
Τζόναθαν Ντέμι («Η Σιωπή των Αμνών»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Αντονι Χόπκινς («Η Σιωπή των Αμνών»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζόντι Φόστερ («Η Σιωπή των Αμνών»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζακ Πάλανς («Μπαμπά, τι Έκανες στην
Αγρια Δύση;»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μερσέντες Ρουέλ («Ο Βασιλιάς της
Μοναξιάς»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Κάλι Κιούρι Μπάγκσι («Θέλμα και Λουίζ»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Τεντ Τάλι («Η Σιωπή των Αμνών»)
Μουσική
Αλαν Μένκεν («Η Πεντάμορφη και το Τέρας»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Μεντιτερανέο» (Ιταλία, Γκαμπριέλε Σαλβατόρες)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Τζορτζ Λούκας
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1992
Καλύτερη Ταινία
«Οι Ασυγχώρητοι»
Σκηνοθεσία
Κλιντ Ίστγουντ («Οι Ασυγχώρητοι»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Αλ Πατσίνο («Αρωμα Γυναίκας»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Έμα Τόμσον («Επιστροφή στο Χάουαρντς
Εντ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζιν Χάκμαν («Οι Ασυγχώρητοι»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μαρίζα Τομέι («Το Ξαδελφάκι μου, ο Βίνι»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Νιλ Τζόρνταν («Το Παιχνίδι των Λυγμών»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Ρουθ Πρόουερ Τζαμπβάλα («Το Παιχνίδι των Λυγμών»)
Μουσική
Αλαν Μένκεν («Αλαντίν»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ινδοκίνα» (Γαλλία, Ρεζίς Βαρνιέ)
Τιμητικά Βραβεία
Φεντερίκο Φελίνι, Πέτρος Βλάχος
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1993
Καλύτερη Ταινία
«Η Λίστα του Σίντλερ»
Σκηνοθεσία
Στίβεν Σπίλμπεργκ («Η Λίστα του
Σίντλερ»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τομ Χανκς («Φιλαδέλφεια»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Χόλι Χάντερ («Μαθήματα Πιάνου»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τόμι Λι Τζόουνς («Ο Φυγάς»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ανα Πάκουιν («Μαθήματα Πιάνου»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Τζέιν Κάμπιον («Μαθήματα Πιάνου»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Στίβεν Ζάιλιαν («Η Λίστα του Σίντλερ»)
Μουσική
Τζον Ουίλιαμς («Η Λίστα του Σίντλερ»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Μπελ Επόκ» (Ισπανία, Φερνάντο
Τρουέμπα)
Τιμητικό Βραβείο
Ντέμπορα Κερ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1994
Καλύτερη Ταινία
«Φόρεστ Γκαμπ»
Σκηνοθεσία
Ρόμπερτ Ζεμέκις («Φόρεστ Γκαμπ»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τομ Χανκς («Φόρεστ Γκαμπ»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζέσικα Λανγκ («Μπλε Ουρανός»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μάρτιν Λαντάου («Εντ Γουντ»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Νταϊάν Ουίστ («Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Κουέντιν Ταραντίνο (Pulp Fiction)
Διασκευασμένο Σενάριο
Έρικ Ροθ («Φόρεστ Γκαμπ»)
Μουσική
Χανς Τσίμερ («Ο Βασιλιάς των
Λιονταριών»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ψεύτης Ήλιος» (Ρωσία, Νικίτα Μιχάλκοφ)
Τιμητικό Βραβείο
Μικελάντζελο Αντονιόνι
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Κλιντ Ίστγουντ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1995
Καλύτερη Ταινία
Βraveheart
Σκηνοθεσία
Μελ Γκίμπσον (Βraveheart)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Νίκολας Κέιτζ («Αφήνοντας το Λας
Βέγκας»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Σούζαν Σάραντον («Θα Ζήσω»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Κέβιν Σπέισι («Οι Συνήθεις Ύποπτοι»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μίρα Σορβίνο («Ακαταμάχητη Αφροδίτη»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Κρίστοφερ ΜακΚουάρι («Οι Συνήθεις
Ύποπτοι»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Έμα Τόμσον («Λογική και Ευαισθησία»)
Μουσική για Δραματική Ταινία
Λούις Ενρίκε Μπακάλοφ («Ο Ταχυδρόμος»)
Μουσική για Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Αλαν Μένκεν («Ποκαχόντας»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Αντόνια: Ο Κύκλος μιας Ζωής» (Ολλανδία, Μάρλεν Γκόρις)
Τιμητικά Βραβεία
Κερκ Ντάγκλας, Τσακ Τζόουνς
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1996
Καλύτερη Ταινία
«Ο Αγγλος Ασθενής»
Σκηνοθεσία
Αντονι Μιγκέλα («Ο Αγγλος Ασθενής»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζέφρι Ρας («Shine, Ο Σολίστας»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Φράνσις Μακ Ντόρμαντ («Φάργκο»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Κούμπα Κούντινγκ Τζ. (Jerry Maguire)
B' Γυναικείος Ρόλος
Zιλιέτ Μπινός («Ο Αγγλος Ασθενής»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Τζόελ Κοέν, Ίθαν Κοέν («Φάργκο»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Μπίλι Μπομπ Θόρντον («Κοφτερό Λεπίδι»)
Μουσική για Δραματική Ταινία
Γκάμπριελ Γιαρντ («Ο Αγγλος Ασθενής»)
Μουσική για Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Ρέιτσελ Πόρτμαν («Έμα»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Ο Μικρός Κόλια» (Τσεχία, Γιαν Σβέρακ)
Τιμητικό Βραβείο
Μάικλ Κιντ
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ζαούλ Ζάεντς
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1997
Καλύτερη Ταινία
«Τιτανικός»
Σκηνοθεσία
Τζέιμς Κάμερον («Τιτανικός»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Τζακ Νίκολσον («Καλύτερα δεν Γίνεται»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Έλεν Χαντ («Καλύτερα δεν Γίνεται»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Ρόμπιν Ουίλιαμς («Ο Ξεχωριστός Ουίλ
Χάντινγκ»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Κιμ Μπέισινγκερ («Λος Αντζελες:
Εμπιστευτικό»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Ματ Ντέιμον, Μπεν Αφλεκ («Ο Ξεχωριστός
09:37:45 Ουίλ Χάντινγκ»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Μπράιαν Χελγκελαντ, Κέρτις Χάνσον
(«Λος Αντζελες: Εμπιστευτικό»)
Μουσική για δραματική ταινία
Τζέιμς Χόρνερ («Τιτανικός»)
Μουσική για Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Αν Ντάντλεϊ («Αντρες με τα Όλα τους»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Μοιραίος Χαρακτήρας» (Ολλανδία, Μάικ
βαν Ντίεμ)
Τιμητικό Βραβείο
Στάνλεϊ Ντόνεν
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1998
Καλύτερη Ταινία
«Ερωτευμένος Σαίξπηρ»
Σκηνοθεσία
Στίβεν Σπίλμπεργκ («Η Διάσωση του
Στρατιώτη Ράιαν»)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ρομπέρτο Μπενίνι («Η Ζωή Είναι Ωραία»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Γκουίνεθ Πάλτροου («Ερωτευμένος
Σαίξπηρ»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Τζέιμς Κόμπερν (Affliction)
B' Γυναικείος Ρόλος
Tζούντι Ντεντς («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Μαρκ Νόρμαν, Τομ Στόπαρντ
(«Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Μπιλ Κόντον («Θεοί και Δαίμονες»)
Μουσική για Δραματική Ταινία
Νίκολα Πιοβάνι («Η Ζωή Είναι Ωραία»)
Μουσική για Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Στίβεν Ουόρμπεκ («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Η Ζωή Είναι Ωραία» (Ιταλία, Ρομπέρτο Μπενίνι)
Τιμητικό Βραβείο
Ντέιβιντ Γκρέι, Ελία Καζάν
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Νόρμαν Τζούισον
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 1999
Καλύτερη Ταινία
American Beauty
Σκηνοθεσία
Σαμ Μέντες (American Beauty)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Kέβιν Σπέισι (American Beauty)
A' Γυναικείος Ρόλος
Χίλαρι Σονκ (Boys Don't Cry)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μάικλ Κέιν («Θέα στον Ωκεανό»)
B' Γυναικείος Ρόλος
Ατζελίνα Τζόλι («Το κορίτσι που Αφησα
Πίσω»)
Πρωτότυπο Σενάριο
Αλαν Μπολ (American Beauty)
Διασκευασμένο Σενάριο
Τζον Ίρβινγκ («Θέα στον Ωκεανό»)
Μουσική
Τζον Κοριλιάνο («Το Κόκκινο Βιολί»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Όλα για τη Μητέρα μου» (Ισπανία, Πέδρο Αλμοδοβάρ)
Τιμητικό Βραβείο
Αντρέι Βάιντα
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ουόρεν Μπίτι
2000-2009 Γυναίκες εν δράσει
Στη δεκαετία που διανύσαμε έρχονται στην επιφάνεια αξιόλογες ερμηνίες και αναγνωριζονται αξίες δημιουργών που κατά καιρούς έχουν θέλξει με τις ερμηνίες τους αλλα και σαν σκηνοθέτες με τη συνολική τους δουλεά.
Οι γυναίκες δημιουργοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους με σημαντικές υποψηφιότητες όχι μόνο σαν ηθοποιοί αλλά και στο χώρο της σκηνοθεσίας.
Η Κάθριν Μπίγκελοου είναι η τέταρτη γυναίκα σκηνοθέτης που είναι υποψήφια και η δεύτερη Αμερικανίδα μετά την Σοφία Κόπολα, το 2004 για το «Χαμένοι στην Μετάφραση». Υποψήφιες ήταν επίσης η Ιταλίδα Λίνα Βερτιμίλερ το 1977 για το «Ο Πασκουαλίνο και οι Επτά Καλλονές» και η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον το 1994 για το «Μαθήματα Πιάνου». Καμιά τους δεν κέρδισε το Όσκαρ.
Η Μέριλ Στριπ είναι υποψήφια για 16η φορά για την ταινία «Τζούλι και Τζούλια». Εχει τιμηθεί δύο φορές για τις ερμηνείες της στις ταινίες «Κράμερ εναντίον Κράμερ» το 1979 και «Η Εκλογή της Σόφι» το 1982.
- Η Μέριλ Στριπ και η Πενέλοπε Κρουζ είναι οι μόνες δύο υποψήφιες που είχαν προταθεί και το 2009, η Στριπ για την ταινία «Αμφιβολία» και η Κρούζ για το «Βίκι Κριστίνα Μπαρτσελόνα» για την οποία κέρδισε το Όσκαρ.
H διπλή βράβευση της Kate Winslet από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (Χρυσές Σφαίρες) είναι πλέον γεγονός, κάτι που αυξάνει αισθητά και τις πιθανότητές της για διπλή υποψηφιότητα στα Oscar και ίσως ένα τουλάχιστον αγαλματάκι. Εκτός όμως από όσους την ψήφισαν, θα πρέπει να ευχαριστεί και τους ιαφημιστές, αφού παρότι στο «The Reader» είναι η πρωταγωνίστρια, αποφάσισαν να την προωθήσουν στην κατηγορία Β' Γυναικείου ρόλου. Αυτό έγινε για να μην φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει στην κατηγορία Α' Γυναικείου ρόλου τον εαυτό της σε μια άλλη 'οσκαρική' ερμηνεία της στο «Revolutionary Road». To λεγόμενο 'category fraud' είναι όμως κάτι που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και θα γίνει πολλές ακόμα στο μέλλον.
Το να έχεις 2 υποψηφιότητες την ίδια βραδιά έχει και ένα μειονέκτημα: κινδυνεύεις να βγεις διπλά χαμένος.
Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις: Emma Thompson («Remains of a Day», «In the Name of the Father»), την Julianne Moore («Far from Heaven», «The Hours»), την Cate Blanchett μόλις πέρυσι («Elizabeth: The Golden Age», «I'm Not There») ή ακόμα χειρότερα... την Sigourney Weaver.
Το 1988 η Weaver είχε κερδίσει και αυτή 2 Χρυσές Σφαίρες την ίδια βραδιά (Α' Γυναικείου για το «Gorillas In the Mist» και Β' Γυναικείου για το «Working Girl») που αργότερα μεταφράστηκαν και σε οσκαρικές υποψηφιότητες αλλά την βραδιά των Oscar γύρισε σπίτι της με άδεια χέρια. Όμως αυτή η περίπτωση ήταν λίγο διαφορετική. Όχι μόνο επειδή στην Κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου υπήρχε τριπλή (!) ισοψηφία, με Χρυσές Σφαίρες να πηγαίνουν επίσης στην Jodie Foster «The Accused» και στην Shirley McLaine «Madame Sousatzka», αλλά επειδή η Weaver είχε μόλις 1 προηγούμενη Οσκαρική υποψηφιότητα.
Φέτος είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ που γυναίκα σκηνοθέτης παραλαμβάνει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης δεν ήταν άλλος από την Kathryn Bigelow, την σκηνοθέτιδα του Hurt Locker.
Η σαρωτική νίκη της ταινίας Hurt Locker που κατάφερε να αποσπάσει 6 Όσκαρ έκλεψε την παράσταση και πολλοι αναρωτιούνται μίπως το περίφημο American dream κάνει την επανεμφάνιση του για να εξυψώσει το πατριωτικό φρόνιμα η αν θέλει να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα στους κουρασμένους και μπερδεμένους σε ότι αφορά την πολιτική της χώρας τους Αμερικανούς.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2000
Ταινία
«Ο Μονομάχος»
Σκηνοθεσία
Στίβεν Σόντερμπεργκ (Traffic)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Ράσελ Κρόου («Ο Μονομάχος»)
A' Γυναικείος Ρόλος
Τζούλια Ρόμπερτς («Έριν Μπρόκοβιτς»)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Μπενίσιο Ντελ Τόρο (Traffic)
B' Γυναικείος Ρόλος
Μάρσια Γκέι Χάρντεν (Pollock)
Πρωτότυπο Σενάριο
Κάμερον Κρόου («Σχεδόν Διάσημοι»)
Διασκευασμένο Σενάριο
Στίβεν Γκέιγκαν (Traffic)
Μουσική
Ταν Ντουν («Τίγρης και Δράκος»)
Ξενόγλωσση Ταινία
«Τίγρης και Δράκος» (Ταϊβάν, Ανγκ Λι)
Βραβείο Ίρβινγκ Τζ. Θάλμπεργκ
Ντίνο Ντε Λαουρέντις
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2001
Ταινία
Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (A Beautiful Mind)
Σκηνοθεσία
Ρον Χάουαρντ, (A Beautiful Mind)
Α' Ανδρικού ρόλου
Ντένζελ Ουάσινγκτον, (Ημέρα Εκπαίδευσης)
Β' Ανδρικού ρόλου
Τζιμ Μπρόντμπεντ, (Iris)
Α' Γυναικείου ρόλου
Χάλι Μπέρι, (Ο Χορός των Τεράτων)
Β' Γυναικείου ρόλου
Τζένιφερ Κόνελλι, (A Beautiful Mind)
Ταινία κινουμένων σχεδίων
(Shrek)
Πρωτότυπο Σενάριο
Έγκλημα στο Gosford Park (Gosford Park)
Διασκευασμένο Σενάριο
A Beautiful Mind
Πρωτότυπη Μουσική
Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δακτυλιδιού (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
Πρωτότυπο Τραγούδι
"If I Didn't Have You" - Μπαμπούλας Α.Ε.
Ξενόγλωσση Ταινία
No Man's Land – Βοσνία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2002
Ταινία
Σικάγο
Σκηνοθεσία
Ρομάν Πολάνσκι, Ο Πιανίστας
Α' Ανδρικού ρόλου
Άντριεν Μπρόντυ, Ο Πιανίστας
Β' Ανδρικού ρόλου
Κρις Κούπερ, Adaptation
Α' Γυναικείου ρόλου
Νικόλ Κίντμαν, Οι Ώρες
Β' Γυναικείου ρόλου
Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Σικάγο
Ταινία κινουμένων σχεδίων
Ταξίδι στην Χώρα των Θαυμάτων
Πρωτότυπο Σενάριο
Μίλα της
Διασκευασμένο Σενάριο
Ο Πιανίστας
Πρωτότυπη Μουσική
Frida
Πρωτότυπο Τραγούδι
"Lose Yourself" - 8 Mile
Ξενόγλωσση Ταινία
Πουθενά στην Αφρική - Γερμανία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2003
Ταινία
THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
Σκηνοθεσία
Peter Jackson - THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
Α’ Ανδρικός Ρόλος
Sean Penn - MYSTIC RIVER
Α’ Γυναικείος Ρόλος
Charlize Theron - MONSTER
Β’ Ανδρικός Ρόλος
Tim Robbins - MYSTIC RIVER
Β’ Γυναικείος Ρόλος
Renee Zellweger - COLD MOUNTAIN
Πρωτότυπο Σενάριο
LOST IN TRANSLATION
Διασκευασμένο Σενάριο
THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
Μουσική Επένδυση
THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
Τραγούδι
Into the West - THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
Ξενόγλωσση Ταινία
THE BARBARIAN INVASIONS
Τιμητικό Βραβείο
Blake Edwards
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2004
Ταινία
MILLION DOLLAR BABY
Σκηνοθεσία
Clint Eastwood - MILLION DOLLAR BABY
Α' Ανδρικός Ρόλος
Jamie Foxx – RAY
Α' Γυναικείος Ρόλος
Hilary Swank - MILLION DOLLAR BABY
Β' Ανδρικός Ρόλος
Morgan Freeman - MILLION DOLLAR BABY
Β' Γυναικείος Ρόλος
Cate Blanchett - THE AVIATOR
Πρωτότυπο Σενάριο
ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND - Charlie Kaufman & Michel Gondry & Pierre Bismuth
Διασκευασμένο Σενάριο
SIDEWAYS - Alexander Payne & Jim Taylor
Ξενόγλωσση Ταινία
THE SEA INSIDE - MAR ADENTRO
Μουσική Επένδυση
Jan A.P. Kaczmarek - FINDING NEVERLAND
Τραγούδι
Jorge Drexler - THE MOTORCYCLE DIARIES
Τιμητικό Βραβείο
Sidney Lumet
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2005
Καλύτερη Ταινία
«Crash»
Σκηνοθεσία
«Brokeback Mountain»
Α' Ανδρικός Ρόλος
Philip Seymour Hoffman για το «Capote»
A' Γυναικείος Ρόλος
Reece Witherspoon για το «Walk the line»
Β' Ανδρικός Ρόλος
George Clooney για το «Syriana»
B' Γυναικείος Ρόλος
Rachel Weisz για τον «Επίμονο κηπουρό»
Πρωτότυπο Σενάριο
«Crash» Paul Haggis & Bobby Moresco
Διασκευασμένο Σενάριο
(Adapted Screenplay)- Larry McMurtry & Diana Ossana
Μουσική
«Brokeback Mountain» Gustavo Santaolalla
Καλύτερο τραγούδι:
"IΤ's hard out here for a pimp", από την ταινία "Hustle & Flow"
(Jordan Houston, Cedric Coleman and Paul Beauregard)
Ξενόγλωσση Ταινία
"Tsotsi", Νότια Αφρική
Τιμητικό Βραβείο
Robert Altman
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2006
Ταινία
The Departed
Σκηνοθεσία
Martin Scorsese (The Departed)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Forest Whitaker (The Last King Of Scotland)
Α' Γυναικείος Ρόλος
Helen Mirren (The Queen)
B' Ανδρικός Ρόλος
Alan Arkin (Little Miss Sunshine)
B' Γυναικείος Ρόλος
Jennifer Hudson (Dreamgirls)
Πρωτότυπο Σενάριο
Little Miss Sunshine
Διασκευασμένο Σενάριο
The Departed
Ξενόγλωσση Ταινία
Lives of Others
Μουσική Επένδυση
Babel (Gustavo Santaolalla)
Τραγούδι
An Inconvenient Truth ("I Need To Wake Up")
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2007
Καλύτερη ταινία:
«Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους»
Καλύτερη σκηνοθεσία:
Ιθαν και Τζόελ Κοέν «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους»
Α' Ανδρικός ρόλος:
Ντάνιελ Ντέι Λούις «Θα Χυθεί Αίμα»
Α' Γυναικείος ρόλος:
Μαριόν Κοτιγιάρ «Ζωή σαν τριαντάφυλλο»
Β' Ανδρικός ρόλος:
Χαβιέρ Μπαρδέμ «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους»
Β' Γυναικείος ρόλος:
Τίλντα Σουίντον «Μάικλ Κλέιτον»
Πρωτότυπο Σενάριο:
Ντιάμπλο Κόντι, «Juno»
διασκευασμένο σενάριο:
Ιθαν και Τζόελ Κοέν «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους»
Μουσική:
«Εξιλέωση», Ντάριο Μαριανέλι
Καλύτερο Τραγούδι:
Once: «Falling Slowly»
Ξενόγλωσση Ταινία:
«Οι Παραχαράκτες» - Αυστρία, Στεφάν Ρουτζοβίτζκι
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2008
Καλύτερη Ταινία
(Slumdog Millionaire)
Σκηνοθεσία
(Danny Boyle για το Slumdog Millionaire)
Α' Ανδρικός Ρόλος
(Sean Penn για το Milk)
Α' Γυναικείος Ρόλος
(Kate Winslet για το The Reader)
B' Ανδρικός Ρόλος
(Heath Ledger για το The Dark Knight)
B' Γυναικείος Ρόλος
(Penelope Cruz για το Vicky Christina Barcelona)
Πρωτότυπο Σενάριο
(Milk)
Διασκευασμένο Σενάριο
(Slumdog Millionaire)
Ξενόγλωσση Ταινία
(Departures, Ιαπωνία)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση
(The Curious Case of Benjamin Button)
Καλύτερη Φωτογραφία
(Slumdog Millionaire)
Μουσική Επένδυση
(Slumdog Millionaire, A.R. Rahman)
Τραγούδι
(‘Jai Ho’ από το Slumdog Millionaire)
Τιμητικό Βραβείο Jean Hersholt
(Jerry Lewis)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ 2009
Καλύτερη ταινία
«The Hurt Locker» (Kathryn Bigelow)
Σκηνοθεσία
Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Jeff Bridges (Crazy Heart)
A' Γυναικείος Ρόλος
Sandra Bullock (The Blind Side)
Β' Ανδρικός Ρόλος
Christoph Waltz (Inglourious Basterds)
B' Γυναικείος Ρόλος
Mo'Nique (Precious)
Πρωτότυπη Ιστορία και Σενάριο
The Hurt Locker
Διασκευασμένο Σενάριο
Precious
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση
Up
Ξενόγλωσση Ταινία
El Secreto de Sus Ojos (Juan Jose Campanella, Αργεντινή)
Κάποιοι ονομάζουν τα βραβεία σε ότι αφορά την ημερομηνία με την χρονιά στην οποία διεξάγεται ο διαγωνισμός, όμως τα πρώτα Όσκαρ πραγματοποιήθηκαν το 1928 για το 1927/28 σεζόν. Με τα χρόνια, τα βραβεία ήταν για το προηγούμενο έτος και έτσι αναφέρονται.
Στην πραγματικότητα, η 82η τελετή απονομής των Όσκαρ αφορά το 2009 αφού αυτής της χρονιάς τις ταινίες αφορά.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου