wibiya widget

ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

Ο Ντανί Γκετζ με το «Θεώρημα του Παπαγάλου» έθεσε τις βάσεις για τη μαθηματική λογοτεχνία Μαθηματικός, καθηγητής ιστορίας και επιστημολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ερευνητής, καθώς και σεναριογράφος στον κινηματογράφο, ο Ντενί Γκετζ είναι από τους πιο γνωστούς συγγραφείς που συνέδεσαν τα μαθηματικά με τη λογοτεχνία. Την εποχή που πρωτοεκδόθηκε το «Θεώρημα του Παπαγάλου», τη δεκαετία του ΄90, το εγχείρημά του φάνταζε παράταιρο.

2000462712

Μέσα σε δεκαπέντε περίπου χρόνια, το λογοτεχνικό αυτό είδος βρήκε τη θέση του στην παγκόσμια λογοτεχνία και απέκτησε φανατικούς αναγνώστες. Το «Θεώρημα του Παπαγάλου», μια συναρπαστική περιπλάνηση στον κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών, ένα ταξίδι μύησης στη σκέψη μεγάλων μαθηματικών (Ευκλείδης, Φερμά, Γκόλντμπαχ), μεταφράστηκε σε δεκαοκτώ γλώσσες και πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Και στην Ελλάδα, όπου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα εκδόθηκε σε νέα αναθεωρημένη μετάφραση από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, ο οποίος, μαζί με τον Απόστολο Δοξιάδη, εκπροσωπούν με μεγάλη επιτυχία τη μαθηματική λογοτεχνία στην Ελλάδα.

Το λογοτεχνικό είδος που υπηρέτησε ο Ντενί Γκετζ έχει δεχτεί διάφορες επικρίσεις σχετικά με την απλοποίηση των μαθηματικών για χάρη της λογοτεχνικής αφήγησης. Ο ίδιος είχε βέβαια διαφορετική άποψη:

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στα μαθηματικά και τη λογοτεχνία. Ισα ίσα, όταν γράφουμε ένα μυθιστόρημα για τα μαθηματικά, δεν σημαίνει ότι απλοποιούμε τα μαθηματικά, αλλά εμβαθύνουμε σε μια θεωρία.

Η απλοποίηση μιας θεωρίας είναι ένα τεράστιο λάθος, γιατί απλοποιώντας χάνονται πράγματα όπως η συνθετότητα των μαθηματικών», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Διαβάζω», όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2008, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η έπαυλη των ανδρών». Στην ίδια συνέντευξη είχε προσθέσει ότι «η αγάπη για τα μαθηματικά δεν πρέπει να είναι ένας μοναχικός έρωτας».

Οπως πρέπει ο καθένας να μπαίνει στην εσωτερική λογική του αγαπημένου του προσώπου, έτσι και στα μαθηματικά, οφείλουμε να εισχωρούμε στην εσωτερική τους λογική για να τα κατανοήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails