wibiya widget

Η χρεοκοπία της αρετής και του πνεύματος

(τίς γὰρ αὐτῶν νόος ἢ φρήν; δήμων ἀοιδοῖσι πείθονται καὶ διδασκάλῳ χρείωνται ὁμίλῳ οὐκ εἰδότες ὅτι “οἱ πολλοὶ κακοί, ὀλίγοι δὲ ἀγαθοί) γιατί ποιος είναι ο νους τους ή η φρόνηση τους; Πείθονται απ' τους τραγουδιστές του λαού και παίρνουν τον όχλο για δάσκαλο τους, χωρίς να ξέρουν ότι “οι πολλοί είναι κακοί και οι καλοί ...λίγοι”.               
~Ηράκλειτος~  (Ίων φιλόσοφος) | 544-684 π.Χ. |
Ζούμε σε έναν κόσμο πολύπλοκο, πολυδιάστατο και δυσνόητο για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Αυτό που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τη ¨μάζα¨ είναι η όξυνση του πνεύματος και η αρετή που πρέπει να τον διακατέχει. Μέσα από την μόρφωση και με όχημα την γνώση μπορούμε να πορευτούμε με ασφάλεια στους επικίνδυνους δρόμους  αυτού του κόσμου σε αρμονία με την ύλη μας, η αρετή σαν ηθικό κιγκλίδωμα στις άκρες του ¨δρόμου¨ μας προστατεύει από την απόκλιση της ορθής πορείας μας. Τι συμβαίνει όμως όταν απουσιάζουν από την ζωή μας η αρετή και το οξύ πνεύμα; Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, ζει μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες και ο ένας εξαρτάτε από τον άλλο. Οι κύριες  αλλαγές που συμβαίνουν στις ζωές όλων μας καθορίζονται από τις επιλογές μας και οι επιλογές μας από την κρίση μας. «Στον δρόμο της Αρετής οι θεοί έβαλαν από την αρχή του, τον ιδρώτα. Δρόμος στενός και ανηφορικός και δύσβατος φέρει σ’ αυτήν σαν ξεκινάς. Όταν όμως αξιωθείς και φθάσεις στο άκρο, εύκολος είναι έπειτα, αν κι έχει πάντα κόπους.»           
~Ησίοδος~ | (Αρχαίος Έλληνας ποιητής) | 7ος αιών π.Χ. |

Η σημερινή κατάσταση μας φέρνει αντιμέτωπους με ακραίες καταστάσεις όπως ακραίες ήταν άλλωστε και οι επιλογές μας τόσα χρόνια. Πόσοι από εμάς δεν πίστεψαν τα εύκολα λόγια μιας γυναίκας η ενός άνδρα και στο τέλος δεν μετάνιωσαν για αυτό; Όλα είναι θέμα επιλογών, επιλογών που πρέπει να απορρέουν μέσα από την γνώση μας, όσο πιο πολύ γνώση έχουμε τόσο πιο καλές επιλογές κάνουμε . πως όμως αποκτάμε την γνώση; Η γνώση έρχεται μέσα από τα λάθη μας, αυτά είναι που μας εκπαιδεύουν και μας κάνουν πιο δυνατούς, η γνώση έρχεται επίσης μέσα από τις εμπειρίες μας και είναι αυτές που μας κάνουν πιο σοφούς, η γνώση υπάρχει παντού γύρο μας και είναι ένα δώρο που περιμένει υπομονετικά να απλώσουμε τα χέρια και να το πάρουμε, θα είναι εκεί για πάντα και είναι άφθονο για όλους όσους το θελήσουν.
Έτσι λοιπόν στο μνημόνιο και στα όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον, δεν μας έφεραν ούτε τα κόμματα, ούτε οι ¨άρχοντες¨ που μας κυβέρνησαν και εξακολουθούν να μας κυβερνούν, στο μνημόνιο μας έφερε η αμάθεια μας και η έλλειψη αρετής που μας χαρακτηρίζει στις μέρες μας, κάποιοι φρόντισαν να μας τα στερήσουν και καταντήσαμε σαν ένα κοπάδι ζώα χρήσιμα μόνο για το μαλλί και το κρέας τους. Οι προηγούμενες εκλογές έγιναν κάτω από ένα βαρύ παγκόσμιο οικονομικό μανδύα, οι ψήφοι πουλήθηκαν και αγοράστηκαν αντίστοιχος με παχιά λόγια που δήλωναν ότι λεφτά υπάρχουν, με αυτή την πρόταση μια συμμορία αγόρασε τις ελπίδες ενός λαού και διαδέχτηκε μια άλλη συμμορία που και αυτή με την σειρά της με άλλα παχιά λόγια, τάζοντας την επανίδρυση του κράτους  σεμνά και ταπεινά, είχε αγοράσει σε καλή τιμή από έναν άλλο συμμορίτη που μας πούλησε διαφημίζοντάς μας σαν Ελλάδα της ΟΝΕ και της ανάπτυξης. Όπως βλέπετε και εσείς, από το 1996 μέχρι και σήμερα 2010 τους κοστίσαμε μόνο 3ις παχιές προτάσεις, πουλήσαμε 14 χρόνια από τη ζωή μας που δεν θα γυρίσουν πίσω ποτέ ξανά, συν άλλα 50 που μας υποθηκεύουν με πολλοστά μνημόνια χάριν μιας ανάπτυξης που δεν θα δούμε ποτέ,  συν την οικονομική ζημιά που θα υποστούμε ίσως και την εθνική απώλεια σε εδάφη, ορυκτό πλούτο και ανεξαρτησία. Σήμερα οι ίδιοι χωρίς να ντρέπονται τάζουν λαγούς με πετραχήλια  ενώ μας έχουν πουλημένους, το δόλωμα στο αγκίστρι είναι 100€ - 300€, τα ψάρια είναι 500.000 συνταξιούχοι που φρόντισαν οι ίδιοι να εξαθλιώσουν κλέβοντας τους τα δεδουλευμένα τους, 100€-300€ κοστίζουν μόνο τα κορδόνια από τα παπούτσια τους, τόσο μας κοστολογούν και μάλλον δεν κάνουμε καλά DEAL.
Ελπίδα να αποφύγουμε όλα όσα μας έχουν ετοιμάσει δεν υπάρχει αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, αν δεν γίνουμε πιο ενάρετοι και δεν κατανοήσουμε ότι στην ζωή ο σωστός δρόμος είναι ο δύσκολος. Αν αξιοποιήσουμε σωστά το χρόνο που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο, αν κλείσουμε την τηλεόραση και στραφούμε μακριά από όλα αυτά τα προγράμματα που μας αποβλακώνουν και τα δελτία ειδήσεων που μας παραπληροφορούν, ίσως διαπιστώσουμε ότι κάποια πράγματα μας διέφυγαν λιγάκι από την προσοχή μας. Αλήθεια, μετά την πρώτη πανελλαδική απεργία που είχαμε και τους νεκρούς στην τράπεζα Marfin που σαν περιστατικό στάθηκε η αφορμή για να σταματήσει η αντίστασή μας στα μέτρα του μνημονίου, τι έγιναν οι αντί-εξουσιαστές που ¨άθελα¨ τους βόλεψαν  το σύστημα; Γιατί επέμενε το σύστημα να μείνουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα μια τέτοια ημέρα;  Τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται για την προάσπιση των θεσμών, εγώ ρωτώ ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί που δεν σέβονται τις ζωές των ανθρώπων και για χάρη τους χύνετε τόσο αίμα; Δείτε πίσω από τις λέξεις, κανένας θεσμός δεν είναι πάνω από μια ανθρώπινη ζωή, σκεφτείτε ότι τα χρήματα είναι όλα στα χέρια τους και ότι αυτό που θέλουν από εμάς είναι κάτι άλλο, ναι αυτό που σκεφτήκατε θέλουν μην τρομάζετε.     
Λίγο οξύμωρο θα ακουστεί άλλα η φράση λεφτά υπάρχουν είναι πέρα για πέρα αληθινή, λεφτά υπάρχουν, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άλλα μόνο για τους εκλεκτούς του συστήματος και αυτό αποδεικνύετε από πολλά περιστατικά που περνούν απαρατήρητα από εμάς, είμαι σίγουρος ότι αξίζει να αναφερθώ  σε μερικές περιπτώσεις που αποδεικνύουν τα γραφόμενά μου :  
1.       Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που τάραξε την Ελληνική κοινωνία την προηγούμενη δεκαετία και για το οποίο υπήρξε και δικαστική συγκάλυψη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέτρεπε όλους τους  Έλληνες πολίτες να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους στο Ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας παράλληλα ψευδή εικόνα για τις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας. Ενώ με νόμο τζογάρονταν στο χρηματιστήριο τα αποθεματικά των ταμείων... Ώσπου στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 έσκασε η φούσκα. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μια νύχτα 100 δισεκατομμύρια ευρώ (που άνηκαν κυρίως σε μικροεπενδυτές) να αλλάξουν χέρια και να καταλήξουν σε λίγους μεγαλοκαρχαρίες.
2.       Στις 10-10-2008 με κυβέρνηση την ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η ΦΑΕ Αθηνών χάρισε χρέος της εταιρείας Ακρόπολη   χρηματιστηριακή, ύψους 5,5 Δισεκατομμυρίων ευρώ με την δικαιολογία ότι άργησαν να τα πληρώσουν. Υπουργός οικονομικών ήταν ο Γεώργιος Αλογοσκούφης.  
3.         82,9 δισεκατομμύρια ευρώ έδωσαν στις τράπεζες από πέρση μέχρι και σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  + τόκους = 90δισεκατομμύρια περίπου, άρα έχουμε και λέμε, 110 δισεκατομμύρια το δάνειο -22 οι τόκοι =88 δισεκατομμύρια καθαρά τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης. Μετά την παραπάνω ανάλυση εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι τα χρήματα δεν τα πήραμε για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, άλλα για να ξελασπώσουμε τις τράπεζες, δηλαδή το σύστημα όπως μάθαμε να λέμε χρόνια τώρα. Στην όλη υπόθεση υπάρχει και ένα αστείο, όλες οι μετοχές συνολικά των τραπεζών στο χρηματιστήριο είναι περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι όλες ξένων συμφερόντων εκτός από 3ις υπερχρεωμένες.
Θα μπορούσα να γράφω για πολλές ώρες  άλλα δεν έχει σημασία να το κάνω, αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι εδώ που φτάσαμε ήμαστε ένα βήμα πριν τα χαρακώματα, έχουμε αφήσει τις ζωές μας στα χέρια ανθρώπων όχι απλά διεφθαρμένων άλλα και ανίδεων. Με όπλο τα ΜΜΕ μας καθησυχάζουν με απόψεις του τύπου ναι μεν αλλά και μας τάζουν ένα καλύτερο μέλλον που δεν πρόκειται να δει κανείς μας, ένα μέλλον που δεν μας ανήκει αποκλειστικά και που το πουλάμε για άρτο και θεάματα. Ορίζουμε άσχετους σε άσχετες θέσης και απορούμε γιατί δεν πάμε καλά. Βάζουμε κλέφτες να διαχειρίζονται τα λεφτά μας και απορούμε για το πως χάνονται. Στο σύνολο αν το σκεφτεί κανείς, μας κλέβουν , μας εκμεταλλεύονται και μας σκοτώνουν την ώρα που ανάμεσα μας υπάρχουν άνθρωποι που τους λατρεύουν και τους στηρίζουν. Κόψτε αυτούς τους σάπιους δεσμούς όσο και αν σας πονάει. Υπάρχουν άτομα στην ζωή μου που με πληγώνουν όσο και να τα αγαπάω, με πονάει πολύ που το κάνω άλλα τους διώχνω μακριά μου, έτσι πρέπει να κάνουμε σε όσους μας πληγώνουν και μας κοροϊδεύουν.  Δυστυχώς λίγοι θα καταλάβουν αυτά που γράφω, ακόμα και εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές αν έφτασες μέχρι εδώ, το πιο πιθανό είναι αύριο να μην θυμάσαι τίποτα.  
          Μεγάλωσα με όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο που δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν. Αυτό τον κόσμο τον βρήκα και σύντομα θα τον έχω, όσο είμαι εδώ θα πολεμάω το σύστημα για αυτούς που αγαπάω και θα αφήσω εδώ. Κλείνω αυτό το άρθρο αφιερώνοντας σε όλους εσάς τον Θούριο του Ρήγα από την αξέχαστη φωνή του Αρχάγγελου. Ακούστε το καλά και σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε στο μέλλον για εσάς και πως μπορείτε να το έχετε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails