wibiya widget

Η ΓΑΛΑΖΟΠΛΑΣΙΝΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο από τα μεγάλα Ελληνικά νησιά και το δεύτερο σε μέγεθος (μετά την Κεφαλονιά) νησί του Ιονίου. Η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ζάκυνθος και τα Κύθηρα αποτελούν τα Επτάνησα, που σήμερα είναι αυτοτελής Διοικητική Περιφέρεια (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) με έδρα την Κέρκυρα.ΡΟΒΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΛΙΑΠΑΔΕΣ

Το νησί διακρίνεται για το πράσινο και τις γαλάζιες παραλίες του. Τις ξεχωριστές του ομορφιές και την αρχοντιά του, μέσα σ΄ ένα ονειρεμένο τοπίο, όπου κυριαρχεί ακόμη ο ασημένιος ελαιώνας και η καταγάλανη θάλασσα, έχουν πολλοί τραγουδήσει. Είναι το νησί που αποτέλεσε το αγαπημένο θέμα των χρονογραφημάτων του Παύλου Παλαιολόγου, και που ο γνωστός λογοτέχνης Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος έγραφε πως «Κάθε φορά που κανείς στην Κέρκυρα, έχει την εντύπωση πως γυρίζει σε μια πατρίδα».

 ΑΗ ΓΟΡΔΗΣ 24-03-2006 (3) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Κατά τη Μυθολογία η Κέρκυρα ήταν κόρη του ποταμού Ασωπού, γνωστή μέχρι και σήμερα σαν το νησί των Φαιάκων ή Φαιακία. Παλιότερα ονομαζόταν και Δρεπάνη ή Μάκρις, ενώ ο Όμηρος στην Οδύσσεια την ονομάζει Σχερία.

Εδώ ο Οδυσσέας, περιπλανώμενος και ταλαιπωρημένος ναυαγός, συναντά τη Ναυσικά, κόρη του βασιλιά Αλκίνοου.

1.ΚΕΡΚΥΡΑ 16ος ΑΙΩΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ 

Σύμφωνα με ευρήματα ανασκαφών, το νησί κατοικούνταν ήδη από την Παλαιολιθική εποχή, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ήταν ενωμένο με την απέναντι Ηπειρωτική ακτή.

> Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δυο Νεολιθικούς Οικισμούς στο νησί:

Ο ένας στο Σιδάρι και ο άλλος στο Γαρδίκι (κοντά στο Χαλικούνα). Τα ευρήματά τους χρονολογούνται από το 20.000 π.Χ.

> Πρώτοι κάτοικοί του φαίνονται να είναι Ιλλυριοί (πρόγονοι των σημερινών Αλβανών) και αργότερα Φοίνικες (πρόγονοι των σημερινών Σύριων και Ιορδανών).

ΣΙΔΑΡΙ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 (12)

 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

> Στις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα την αποικούν Ερετριείς (από την Εύβοια).

> Στα 736 π.Χ. οι Ερετριείς εκδιώκονται από Κορίνθιους αποίκους.

Η Αρχαία Πόλη περιβαλλόταν από τείχος, αρχικά ξύλινο κι αργότερα κανονικό (που άρχιζε από τη Λίμνη του Χαλικιόπουλου κι έφτανε στους Καστράδες - σημερινή Γαρίτσα) και βρισκόταν στη σημερινή Χερσόνησο του Κανονιού. Πρέπει να εκτεινόταν από την παραλία του σημερινού «Χίλτον» μέχρι την περιοχή του «Βασίλη», όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες ευρήματα των ανασκαφών. Συγκεκριμένα, στη σημερινή «Παλαιόπολη» υπήρχε η συνοικία των ευγενών και οι ναοί.

64c.ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ (1)Η Κέρκυρα ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα, όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες αρχαία κερκυραϊκά νομίσματα που βρέθηκαν (και βρίσκονται ακόμη) σε ανασκαφές, από την Ισπανία μέχρι την Ινδία, κι από τα Βρετανικά νησιά μέχρι την Κεντρική Αφρική. Ο Κερκυραϊκός Εμπορικός στόλος ήταν από τους καλύτερους της Ελλάδας. Έλεγαν, μάλιστα, ότι οι Κερκυραίοι ναυτικοί ήσαν τόσο καλοί, ώστε δεν χρειάζονταν πηδάλιο στα πλοία τους. Γι αυτό και το έμβλημα της Κέρκυρας είναι ένα αρχαίο πλοίο χωρίς πηδάλιο («Απήδαλος Ναύς»).

Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Κέρκυρα τάχθηκε στο πλευρό των Σπαρτιατών και γι αυτό υπέστη πολλές καταστροφές από το στόλο των Αθηναίων.

> Στη συνέχεια έμεινε, για μεγάλο διάστημα, αυτόνομη, ενώ αργότερα, ένας αιματηρός εμφύλιος ολοκλήρωσε τις καταστροφές.

Παρ΄ όλα αυτά, οι Κερκυραίοι ήσαν πανέτοιμοι, κατά τους Περσικούς Πολέμους, να θέσουν εξήντα τριήρεις στη διάθεση του Ελληνικού στόλου, αν και ποτέ δεν τους ζητήθηκε (πιθανώς ως αντίποινα για τη στάση τους στους Πελοποννησιακούς Πολέμους).

ΑΧΙΛΛΕΙΟ (5) 

 

 

                                       ΤΕΛΟΣ   Α’ ΜΕΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails