wibiya widget

Commodore Amiga 500 (1987-1991): Ο ηγέτης των 80s

amiga500
Έχουν περάσει 23 χρόνια από το 1987 , τότε ήταν που για πρώτη φορά πληκτρολογήσαμε στα λευκά, και γκρίζα πλήκτρα με το βελούδινο πάτημα μιας Amiga 500.
Είχε χαρακτηριστεί ως η απόλυτη παιχνιδομηχανή των 80s, ο όρος όμως την αδικεί αφού οι δυνατότητες τις συνολικά ήταν πολύ μεγαλύτερες. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν ή VGA, ή Amiga 500 διέθετε ειδικά chipsets κατασκευασμένα αποκλειστικά για την κίνηση των γραφικών, ένα από αυτά που ξεχώριζε ήταν το  blitter που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια απλοϊκή -για τα σημερινά δεδομένα- κάρτα γραφικών: ήταν επιφορτισμένο με τη διαχείριση του video memory, αποφορτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη CPU. Η Amiga 500 διέθετε εκτός από chipsets γραφικών, και ιδικά chipsets για την αναπαραγωγή του ήχου.  Στο εσωτερικό “χτυπούσε” ο 68000 της Motorola, με συχνότητα λειτουργίας στα 7,16 MHz σε NTSC mode  και 7,09 MHz σε PAL. Διέθετε μια παλέτα 4096 χρωμάτων, τα οποία μπορούσαν να εμφανιστούν ταυτόχρονα στην οθόνη σε (HAM mode), ένα χαρακτηριστικό που για την εποχή εκείνη φάνταζε απίστευτα εξωπραγματικό.  O ήχος ήταν στερεοφωνικός, ενώ σημαντική προσθήκη ήταν οι θύρες RCA για τη σύνδεση με στερεοφωνικό συγκρότημα (εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ηχεία αποκλειστικά για υπολογιστές). Δεν είχε όμως ενσωματωμένες θύρες MIDI,  ένα στοιχείο που αποτέλεσε  και το μεγαλύτερο μειονέκτημά της έναντι του Atari 520 ST.  Η Amiga 500, ότι “έχανε” στο κομμάτι της σύνθεσης του ήχου το “κέρδιζε” στην επεξεργασία του βίντεο: μέσω μιας ειδικής κάρτας genlock, είχε τη δυνατότητα για overlay γραφικά σε εξωτερικό σήμα βίντεο, στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, και στην Ελλάδα. Η μνήμη RAM ήταν στα 512 KB  με δυνατότητα επέκτασης ως 9,5 MB  και μνήμη ROM στα 256 KB. Υποστήριζε τις εξής αναλύσεις: 320 x 256, 320 x 512, 640 x 256, 640 x 512 με τα παρακάτω χρώματα στα διάφορα modes: 16 στα 640 modes, 32 στα 320 modes, 64 στο EHB και 4096 σε HAM modes από παλέτα 4096 χρωμάτων. Στον ήχο είχε 4 κανάλια 8-bit PCM, stereo. Η Amiga 500 διέθετε τις εξής θύρες επέκτασης: RS-232 serial port , centronics parallel port, external disk interface, 2 x RCA audio, cartridge interface, expansion interface, 2 x atari joystick/mouse ports. Το πληκτρολόγιο ήταν τύπου QWERTY με 95 πλήκτρα. Το λειτουργικό σύστημα της Amiga, το Amiga OS, εξακολουθεί ακόμα και στις μέρες μας να έχει υποστηριχτές, και υπάρχουν εταιρίες που εξακολουθούν να φτιάχνουν λογισμικό για αυτό. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.classicamiga.com.    
Η Amiga 500 μας χάρισε ατελείωτες ώρες συντροφιάς και αμέτρητα ¨διαμάντια¨ στον τομέα του gaming. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μέσω εξομοιωτών,  στον ηλεκτρονικό υπολογιστή,  να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι, μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο στις παρυφές του home computer.
Εξομοιωτές (emulators):WinUAE, UAE. Κάνοντας αναζήτηση στο google, με τις λέξης κλειδιά AMIGA ROMS , Θα βρείτε ιστοσελίδες με αμέτρητες εφαρμογές και παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails