ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ - Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ
> Στα 229 π.Χ. οι Ρωμαίοι, οι οποίοι ήλθαν για βοήθεια λόγω των επιδρομών των Ιλλυριών, μένουν ως κατακτητές μέχρι το 337 μ.Χ.
Οι Ρωμαίοι κτίζουν στο Βόρειο τμήμα του νησιού, στη σημερινή Κασσιόπη, ένα Φρούριο, που είναι και το αρχαιότερο του νησιού.
> Το 4ο μ.Χ. αιώνα ήλθαν και δίδαξαν το Χριστιανισμό οι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος, ενώ η κόρη του Ρωμαίου ηγεμόνα, η Κερκύρα, ασπάζεται τη νέα θρησκεία, βασανίζεται και θανατώνεται από τον ίδιο της τον πατέρα, και γίνεται η πρώτη Κερκυραία Αγία, η Αγία Κερκύρα (ο Ναός της βρίσκεται στη Χρυσηίδα Περάματος).
> Στη συνέχεια η Κέρκυρα καταλαμβάνεται από τους Βυζαντινούς. Τότε εγκαταλείπεται η Παλαιόπολη και κτίζεται η Βυζαντινή Πόλη, μέσα στο σημερινό «Παλιό Φρούριο». Οι Βυζαντινοί είναι οι πρώτοι που οχύρωσαν την κορυφή του Φρουρίου που βλέπει προς τη θάλασσα. Έκτισαν, ακόμη, το Κάστρο στο Γαρδίκι.
> Το 1214 υπάγεται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Ο Δεσπότης Μιχαήλ Άγγελος κτίζει, ψηλά στο βουνό, πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα, το Αγγελόκαστρο.
> Αργότερα καταλαμβάνεται διαδοχικά από: Νορμανδούς, Ενετούς (για πρώτη φορά και για μικρό διάστημα), Ανδεγαβούς (Ανζού) και Γενουάτες.
Η ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
> Το 1386 παραδίνεται για δεύτερη φορά στους Ενετούς, για να γλιτώσει από τους Τούρκους, και παραμένει υπό την υποτέλειά τους μέχρι το 1797. Στους Ενετούς αντιστάθηκε μόνο το Φρούριο της Κασσιόπης, το οποίο πολιορκήθηκε, έπεσε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα διασώζονται μόνο τα ερειπωμένα του τείχη.
Οι Ενετοί γκρέμισαν τις αδύναμες Βυζαντινές οχυρώσεις του Παλιού Φρουρίου και το οχύρωσαν ξανά, έκτισαν το Νέο Φρούριο και τείχισαν ολόκληρη την πόλη.
Η οχυρωμένη από τους Ενετούς Κέρκυρα άντεξε σε τρεις μεγάλες πολιορκίες των Τούρκων, με σημαντικότερη αυτή της νύκτας 10 προς 11 Αυγούστου του 1716, όταν υπέστησαν τρομακτική καταστροφή από ξαφνική θεομηνία, η οποία αποδόθηκε σε Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ειδικότερα, την άμυνα της πόλης κατά την τελευταία Τουρκική Πολιορκία, οι Ενετοί την ανέθεσαν (ως μη ικανοί πολεμιστές στην ξηρά) σε έναν Αυστριακό Στρατηγό, τον Ιωάννη Ματθία Μαρία Κόμη του Σούλεμπουργκ (Giohannes Matthias Maria Graf Von Schulemburg).
Τελικά η πολιορκία των Τούρκων απέτυχε, η δε συμβολή του Σούλεμπουργκ στην άμυνα της Κέρκυρας θεωρήθηκε τόσο σημαντική, ώστε η Ενετική Κυβέρνηση άλλαξε Νόμο (με τον οποίο απαγορευόταν να στήνεται άγαλμα κάποιου ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη ζωή), για να τιμήσει με αυτό τον εξαιρετικό τρόπο τον Αυστριακό Στρατηγό, στήνοντάς του το άγαλμα στο κέντρο της σημερινής Κάτω Πλατείας. (Σήμερα βρίσκεται έξω από το Παλιό Φρούριο).
Από τη θάλασσα η Κέρκυρα έδινε την εικόνα δυο οχυρωμένων κορυφών (αυτής του Παλιού και αυτής του Νέου Φρουρίου). Από εκεί πήρε το όνομα «Κορυφώ» και ξενόγλωσσα «Κόρφου».
Παράλληλα, η ανάπτυξη της πόλης με τη μετακίνηση πληθυσμού από την ύπαιθρο, δημιούργησε την ανάγκη (αφού υπήρχαν ήδη τα τείχη που περιόριζαν την επέκταση της Κυρίως Πόλης προς τα έξω) να επεκταθεί κατά ύψος. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία των ψηλών πενταόροφων σπιτιών με τα στενά σοκάκια (καντούνια), κατά πιστότατη αντιγραφή της Βενετίας.
ΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ
> Στα 1797, φεύγουν οι Ενετοί και η Κέρκυρα περνά στα χέρια των Δημοκρατικών (Επαναστατικών) Γάλλων. Αυτοί καίνε δημοσίως το «Libro d΄ Oro» (Χρυσό Βιβλίο όπου ήσαν καταγραμμένοι οι Ευγενείς). Οι Δημοκρατικοί Γάλλοι μένουν στην Κέρκυρα μόλις δυο χρόνια.
> Στα 1799 τα Επτάνησα περνούν στα χέρια των Ρωσοτούρκων. Ευτυχώς στην Κέρκυρα έρχονται οι Ρώσοι, οι οποίοι μένουν μόνο για ένα χρόνο.
> Στα 1800 η Κέρκυρα, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, σχηματίζει αυτόνομη πολιτεία, την Ιόνιο Πολιτεία, με δική της σημαία και Βουλή (Ιόνιος Βουλή). Έτσι έμεινε για επτά χρόνια.
> Στα 1807 παραδίνεται στους Αυτοκρατορικούς Γάλλους, για άλλα οκτώ χρόνια. Την περίοδο αυτή κατασκευάζεται το Λιστόν με τις χαρακτηριστικές καμάρες του, από έναν εξαίρετο Γάλλο αρχιτέκτονα, σε πιστή αντιγραφή της Οδού Ριβολί του Παρισιού.
> Στα 1815, με την ίδρυση του Ενωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, παραμένει για 49 χρόνια υπό Αγγλική «Προστασία». Οι Άγγλοι έκτισαν: στο Παλιό Φρούριο τους Στρατώνες και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου (προστάτη της Αγγλίας) καθώς και το κτίριο του Προνοητή (σήμερα δεν σώζεται) και στην Παλαιόπολη την Έπαυλη του Προνοητή.
Ολόκληρο το μακρόχρονο διάστημα της «Προστασίας» της Κέρκυρας, γίνονται και πολλές προσπάθειες για ανεξαρτητοποίηση των νησιών και ένωσή τους με την (απελευθερωμένη από το 1827) Ελλάδα. Ο αγώνας των Επτανησίων και των Κερκυραίων έχει δεκάδες θύματα, που απαγχονίζουν, κυρίως οι Γάλλοι και οι Άγγλοι, μέσα στο Παλαιό Φρούριο.
> Τέλος, στις 21 Μαΐου 1864, ενσωματώνεται μαζί με τα άλλα Ιόνια Νησιά, στην Ελλάδα.
ΤΕΛΟΣ Β’ ΜΕΡΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου