wibiya widget

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΡΟΣΗΣ


Γλύπτης : Ο Δρόσης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού κλασικισμού. Ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που κλήθηκαν να υπενθυμίσουν στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα) τον παλιό της εαυτό. Ο αθηναϊκός νεοκλασικισμός γίνεται αισθητός τα τελευταία τριάντα χρόνια του 19ου αιώνα.
(1834-1882)Γονείς του μια Ελληνίδα και ένας Βαυαρός. Σπούδασε στην Αθήνα και ύστερα στο Μὀναχο. Κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας δέχτηκε πολλές διακρίσεις. Επιπλέον υπήρξε δάσκαλος του Χαλεπά στην σχολή καλών τεχνών. Ήδη από τις πρωιμότερες συνθέσεις αποδείχτηκε ικανός στην επεξεργασία του μαρμάρου. Έδειξε γόνιμη φαντασία και καλαισθησία  Τα θέματά του είναι αλληγορικά και μυθολογικά, ανδριάντες και προτομές. Στα γλυπτά διακρίνεται η ομοιότητα με τους εικονιζόμενους. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η άψογη τεχνική, η ανατομική ακρίβεια, η φυσικότητα των γραμμών, οι αριστοτεχνικές πτυχώσεις και η τήρηση της λεπτομέρειας.
Από τα έργα του το πιο φημισμένο είναι η Πηνελόπη, για την οποία και βραβεύτηκε στη διεθνή έκθεση στο Παρίσι το 1867.Σήμερα χαρίζει την ομορφιά της στους επισκέπτες της εθνικής πινακοθήκης. Άλλα έργα του είναι ο «Αχιλλέας», ο «Αλέξανδρος», ο «Διόνυσος», η «Σαπφώ», και άλλα πολλά. Το 1872 κατασκεύασε το Βαρβάκειο Μνημείο, με υπερφυσικό μέγεθος ανδριάντα του Βαρβάκη και τέσσερις αλληγορίες, την «Ελευθερωμένη Ελλάδα», την «Ιστορία», την «Σκέψη» και την «Ναυτιλία». Οι οποίες όμως αποδίδονται στον μαθητή του ,τον Ξενάκη. Έργο του Δρόση είναι και η κεφαλή της Αθηνάς στην είσοδο του Αρσάκειου. Και φυσικά τα συμπλέγματα του αετώματος της Ακαδημίας, η  «Αθηνά» και ο «Απόλλων». Και τέλος στα προπύλαια ο «Σωκράτης» και ο «Πλάτων» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails